Filmhuis Hoorn draait Suske en Wiske

ingevoerd op 25-4-2004

In de speelweek van 29 april tot en met 5 mei extra veel kindervoorstellingen bij het Filmhuis Hoorn. Nog één keer de film Polleke op zondag 2 mei en dan op 4 en 5 mei Suske en Wiske: de duistere diamant. Alle kindervoorstellingen beginnen om 14.00 uur. Voor de volwassenen deze week ook twee films: Tokyo story en Jeux d’enfants. De Japanse film Tokyo story uit 1953 duikt al sinds de jaren zestig steevast op in lijstjes van de beste films aller tijden. Daarnaast de recente Jeux d’enfants een film over de lotsbestemming van twee opgroeiende kinderen.


Tokyo story, Yasujiro Ozu, 1953
Opa en oma Hirayama reizen van het platteland naar Tokio, waar hun kinderen wonen. Erg welkom zijn zij niet; de ontvangst is onverschillig en de onwil om een dag en een avond met hen door te brengen is duidelijk voelbaar. Alleen de alleenstaande schoondochter Noriko neemt een dag vrij om ze een rondleiding door de stad te geven. De volgende dag sturen de kinderen hun ouders naar een badplaats buiten de stad. Beiden kiezen er al snel voor om terug naar huis te gaan, echter volgt er eerst nog een heftige confrontatie tussen ouders en kinderen.

Jeux d’enfants, Yann Samuell, 2003
Op jeugdige leeftijd verliest Julien zijn moeder. Om zijn zoon te troosten vraagt Julien’s vader aan zijn vriendinnetje Sophie of ze bij hen wil komen wonen. De kinderen spelen immers dag in dag uit samen. Ze leven zich samen uit in onschuldig kattenkwaad, steeds volgens het principe “Doet ie t of doet ie t niet”. We volgen het tweetal in hun groei naar adolescentie. Hoewel ze zich nog niet zo gedragen, beginnen Julien en Sophie toch de eerste tekenen te vertonen van interesse in het andere geslacht, maar gek genoeg nog niet in elkaar. Liever dagen ze elkaar uit met nieuwe spel-opdrachten, die gaandeweg steeds grover worden.

Polleke, Ineke Houtman, 2003
De Amsterdamse Polleke vindt haar leventje maar knap ingewikkeld. Dat is ook niet vreemd als je zo’n vader en moeder hebt. Vader Spiek is dichter, aan drugs verslaafd en heeft nog nooit iets geschreven. Moeder Tina werd verliefd op haar meester. Zelf is Polleke verliefd op haar Marokkaanse buurjongen Mimoen. De ouders van Mimoen keuren dat af omdat hun zoon met een Marokkaans meisje moet trouwen. Dan maar even helemaal weg: even naar opa en oma op de boerderij. De film is gebaseerd op een boek van Guus Kuijer.

Suske en Wiske: de duistere diamant, Rudi van den Bossche, 2004
Suske en Wiske zijn met hun eeuwige verzorgers Tante Sidonia en Lambik op vakantie in Nederland. Ze komen bij de mysterieuze Alwina terecht, een toverkol die in haar omgeving gevreesd wordt. In de buurt vindt Suske op een dag een kistje met daarin een zwarte diamant. Deze steen blijkt slechte invloed uit te oefenen op de bezitter ervan: hij maakt doodziek. Sus en Wis moeten dus snel dus op zoek naar de maker van de diamant. Met de tijdmachine van professor Barabas gaan onze jonge helden terug naar de Middeleeuwen en belanden in een razendspannend avontuur.

Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree:  6.00, CJP pas, 65+ en donateurs  4.50 Dinsdagmiddagvoorstelling  4.50 Kindervoorstellingen: kinderen  3.00, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen:  4.00 Reserveren via telefoonnummer: 0229-210048. Voor meer informatie: www.filmhuishoorn.nl.