Rolstoeltennis gestart bij TV Hoorn

ingevoerd op 5-5-2004

Tennisvereniging Hoorn is een dynamische en zelfstandige vereniging met ca. 1500 leden, waarvan 350 jeugdleden. Het beleid van TV Hoorn is erop gericht dat de leden op alle nivo’s hun sport kunnen uitoefenen. Zij zet zich dus in voor zowel de recreatieve als de prestatieve tennisser. En sinds kort ook voor de tennisser met een beperking.

Op initiatief van het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten, rolstoeltennisster Jose Tiessing en de selectiecoach van TV Hoorn, Ruud van Hees, is TV Hoorn 23 april namelijk gestart met rolstoeltennis.

De groep bestaat momenteel uit een aantal ervaren rolstoeltennissers uit de regio en een aantal beginners. Men hoopt vanzelfsprekend dat dit er nog meer zullen worden.

De rolstoeltennissers trainen gedurende het zomerseizoen op de vrijdag van 14.00 – 15.00 uur bij sportcentrum Hoorn. Aangezien de eerste gesprekken met TV Hoorn vlak voor het seizoen plaatsvonden en men snelde wilde starten, is de training op deze dag en tijd vastgesteld. Hoe dit er na het zomerseizoen uit zal gaan zien, is nu nog niet bekend. Vanzelfsprekend is het een en ander afhankelijk van het aantal deelnemers. Ook daarom hoopt men dat het aantal nog zal doorgroeien.

Rolstoeltennis wordt gespeeld met de normale regels, op één uitzondering na: de bal mag aan beide kanten van het net tweemaal stuiten. De geringe mobiliteit van de rolstoeltennisser is daardoor enigszins gecompenseerd. De eerste stuit moet uiteraard wel binnen het speelveld zijn, anders is de bal gewoon ’uit’. Rolstoeltennis vereist naast het beheersen van de tennistechniek ook de behendigheid van het wenden en keren met een sportrolstoel. Dat is lastig, omdat je met de hand waarmee je het racket vast hebt en dus slaat, ook de rolstoel moet bewegen. Maar dat leer je allemaal tijdens de lessen. Iedereen die een lichamelijke beperking of chronische ziekte heeft en niet in staat is ’als loper’ te tennissen, kan rolstoeltennis beoefenen.

Het hebben van een lichamelijke beperking of chronische ziekte mag geen reden zijn om niet lekker een balletje te slaan. Je moet alleen een goede armfunctie hebben. Vervoersproblemen of het ontbreken van een eigen sportrolstoel mogen potentiële deelnemers ook niet weerhouden deel te nemen. Neem in dat geval contact op met Sportservice Noord-Holland, zij zullen hun uiterste best doen om tot een oplossing te komen.

Geïnteresseerden kunnen voor aanvullende informatie contact opnemen met Ruud van Hees,  (0229 – 21 40 93) of Sportservice Noord-Holland, regiomedewerker aangepast sporten Jos Koopmans,  (0229 – 25 94 55).