Inwoner van Hoorn blijft imperium uitbreiden

ingevoerd op 24-1-2009

Andries Borgeld is met een geschat vermogen van 85 miljoen euro goed voor de 324ste plaats in de Quote 500 van meest vermogende Nederlanders. De 56-jarige inwoner van Hoorn is eigenaar van verhuurbedrijf Bo-Rent dat 61 filialen heeft en waarvan de hoofdvestiging ook in Hoorn staat. Ook is hij eigenaar van een sauna in Santpoort-Zuid, twee zogenaamde shiphandlers in Rotterdam en Antwerpen en de jachthaven Liberty in Lelystad. Borgeld is verder eigenaar van designhotel Jules in Heerhugowaard met vijftig ’belevingswereld-kamers’ waarbij Jules Verne inspiratiebron was. Hij blijft actief en is momenteel bezig met de ingrijpende verbouwing een sauna & beauty-resort in Den Bosch.


In het branche-tijdschrift Misset Horeca stond eind vorig jaar een lovend artikel over het hotel. ”Bij het zien van al dit moois is de conclusie dat bij de realisatie van dit project van een sluitpost geen sprake kan zijn geweest, of het moeten de vier naast elkaar gelegde afstandsbedieningen in de juniorsuite zijn. Te veel van het goede”, aldus het artikel.

Lees hier een artikel over de meest recente activiteiten van de Horenaar dat recent verscheen op www.brabantsdagblad.nl:

Devarana: met een polsbandje naar de grote luxe
 
Het grote overdekte zwembad is een van de vele blikvangers van sauna en beauty-resort Devarana. Enkele mozaïeken zijn tegeltje voor tegeltje gelegd. Tientallen bouwvakkers en leveranciers zijn uitgenodigd om vandaag met hun partner te komen als gast tijdens de open dag in sauna & beauty-resort Devarana in Den Bosch-West.

 
Sauna Devarana gaat later open

Dezer dagen zijn ze nog flink aan de slag. Of het nu gaat om de Plafonneur uit Eindhoven, de interieurspecialist uit Castrium of de installateur van Boley-openhaarden uit Veghel. Ze hebben hun bestelbusjes zo dicht mogelijk geparkeerd bij het gebouw aan de Eendenkooi waar in 2006 een ingrijpende verbouwing is gestart.
”Het zijn stuk voor stuk de allerbeste specialisten. Daar kiest meneer Borgeld heel bewust voor”, vertelt Tonnie Rottier, manager van de beauty-afdeling over eigenaar Andries Borgeld.
 
Volgens Rottier reist deze inwoner van Hoorn, genoteerd in de Quote 500, veel en laat hij zich inspireren door ’mooie dingen’. ”In alle ruimten heeft hij wel gezorgd voor details die van zijn hand zijn”, zegt Rottier.
Op een oppervlak van zo’n 5000 vierkante meter zijn heel wat ruimten en details waarop de trefwoorden riant en luxe van toepassing zijn. Het beauty-resort is met een aparte ingang gescheiden van de sauna en andere faciliteiten. Een polsbandje zorgt ervoor dat de juiste deuren opengaan. Het hamam-gedeelte is ook weer gescheiden.
 
Tot het beauty-gedeelte op de eerste etage behoort een Nuvola-bed waarbij je liggend op een plastic matras een watermassage krijgt zonder nat te worden. ”Na twintig minuten moet het aanvoelen alsof je acht uur hebt geslapen”, zegt manager Rottier zonder blikken of blozen.
Even verderop is een ruimte voor peeling en scrubben waar je juist wel nat wordt onder maar liefst zes douchekoppen. Met gekleurde lampen kan de gast het gewenste lichteffect kiezen. Bij de aromatherapie kan hij of zij ook een keuze maken uit verschillende geuren. Op de eerste verdieping is een stel zonnebanken geïnstalleerd (’Onze Ergoline 1000 heeft na tien minuten het effect alsof je tien uur in de zon hebt gelegen’).
 
Op een dik tapijt in een nagebouwde bedoeïenentent zijn twaalf waterbedden geïnstalleerd. ” Hier moet het vooral stil zijn”, zegt Rottier terwijl in de ’dvd-sauna’ even verderop juist wel verzoeknummers zijn te horen.
Wie hongerig en dorstig is, kan terecht in een brasserie en andere restaurants. Ook daar zorgen grote en kleine beelden voor een Oosterse sfeer.
 
Er is haast geen hoek in het complex of er is een douche. Er is ook een moessondouche waarbij je vanaf een hoogte van zo’n zes meter binnen vier seconden duizend liter water over je heen kunt krijgen.
Voor vrouwen die een aparte douche/kleedkamer verkiezen, is een ruimte ingericht waar geen mannen mogen komen.
In het saunagedeelte kun je kiezen voor verschillende soorten sauna. Zo is er een zoutsteensauna waarbij de temperatuur is beperkt tot zo’n zestig graden celcius. En voor wie vanachter een glazen wand graag naar zwemmers kijkt is er een panoramasauna met zo’n dertig (zit)plaatsen.
 
”Je hebt nog maar de helft gezien”, zegt Rottier nadat ze toch al een half uur bezig is met haar rondleiding.
Naar buiten nu. Daar is nog meer te zien. Bijvoorbeeld twee enorme whirlpools, vijvers met drijvende open haarden en verwarmde wandelpaden (’De tegels mogen ’s winters niet glad worden’). Ook is er een grote ton waarin een infraroodsauna is geïnstalleerd.
Onder de grond gaat ook iets bijzonders schuil: een zoutsteengrotsauna waarin je met gemak twee auto’s kunt parkeren (’Hier is ongeveer een jaar aan gewerkt. Elke steen is met de hand gelegd’).
 
Wat het complex heeft gekost? Daar zegt Rottier niets over te kunnen vertellen. Eigenaar Borgeld houdt het op ’veel geld’. Het is de ’meest perfecte sauna’ die hij kent. ”Als het over een half jaar goed werkt ga ik weer iets anders bouwen”, zegt hij.
En wat kost het de bezoekers? Toegang tot het gedeelte met onder meer sauna, restaurants en (zwem)baden zal ruim 30 euro bedragen. Er zijn ook abonnementen te koop voor kortstondige saunabezoeken.
De prijs voor een behandeling in de hammam-afdeling zal, inclusief massage, variëren van 45 euro tot 100 euro. Een dag in het beauty-gedeelte kan oplopen tot zo’n 200 euro per persoon.

Sauna & beauty-resort Devarana
Sauna & beauty-resort Devarana is gevestigd in een ingrijpend verbouwd gebouw aan de Eendenkooi in Den Bosch-West waarin sauna Deshima was gevestigd. Devarana is Thais voor ’Tuin in de Hemel’.
BMG-groep uit Hoorn, waartoe het verhuurbedrijf Bo-rent behoort, kocht het pand in 2005 van Bosschenaar Hans van Meesen. Van Meesen kocht eind jaren negentig het vervallen Schutskampzwembad en verbouwde dat tot saunacomplex Deshima. De nieuwe eigenaar liet het complex in 2006 verbouwen. Het was de bedoeling om het pand tijdens de verbouwing beperkt geopend te laten zijn. Daar is niets van terecht gekomen.