Gemeente Hoorn: Leekerlanden geen locatie kunstijsbaan

ingevoerd op 20-5-2004

Het is volgens de Gemeente Hoorn niet mogelijk de West-Friese kunstijsbaan in de Leekerlanden te realiseren. De vereniging Belangenbehartiging Risdam voert deze lokatie aan als alternatief voor de Blauwe Berg. Een nieuwe locatie zou echter betekenen dat een groot deel van de procedures opnieuw gevoerd zou moeten worden. Dit levert al gauw een vertraging van een aantal jaren op. Voorwaarde voor de subsidie van de provincie Noord-Holland is dat de kunstijsbaan in 2006 is gerealiseerd.

Een nieuwe locatie betekent dus dat de West-Friese gemeenten de subsidie van 3,7 miljoen euro mislopen en zonder die subsidie kan de kunstijsbaan niet gebouwd worden. Daarnaast ontstaat bij een locatie buiten de Hoornse stadsgrenzen een probleem met de garantstelling. De West-Friese gemeenten zijn akkoord gegaan met deelname aan de kunstijsbaan onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat de gemeente Hoorn garant staat. Dit kan de gemeente alleen naar behoren doen als de kunstijsbaan ook op haar grondgebied staat.

Projectwethouder Van Es licht toe: ‘Sinds 1998 is de gemeente Hoorn bezig om in West-Friesland een kunstijsbaan te realiseren. Toentertijd zijn we op zoek gegaan naar mogelijk geschikte locaties en de Leekerlanden was daar een van. Het gemeentebestuur van Wester-Koggenland wilde daar toen echter niet van weten. Uiteindelijk is de Blauwe Berg als meest geschikte locatie uit de bus gekomen. Daar ontwikkelt de gemeente Hoorn een vrijetijdspark voor jong en oud. We zijn nu al meer dan zes jaar bezig. Het geld is er. We hebben een geschikte locatie. We hebben na een uitgebreide Europese aanbestedingsprocedure een consortium gekozen die de kunstijsbaan gaat bouwen en exploiteren. Een nieuwe locatie zou einde verhaal kunstijsbaan betekenen. Dit mogen we niet laten gebeuren. Er zijn vele schaatsliefhebbers onder de West-Friezen. De kunstijsbaan moet er nu echt gaan komen.’