Luizenoverlast in de Gemeente Hoorn

ingevoerd op 24-5-2004

Bomen als linden, esdoorns, berken en beuken krijgen makkelijk luis. Vooral bij aanhoudend warm weer. De uitwerpselen van de luizen (honingdauw) maken alles wat er onder staat plakkerig. De roetdauwschimmel, die op de honingdauw groeit, maakt alles daarbij nog zwart.

In Hoorn leidt dat uiteraard ook tot klachten. De gemeente Hoorn bestreed deze overlast met lieveheersbeestjes. Zij aten de luizen op. Het resultaat was echter wisselend en van korte duur.


De lieveheersbeestjes werden uit de VS geïmporteerd. De Flora- en Faunawet staat dat niet langer toe. Er is alleen nog ontheffing voor twee gekweekte Nederlandse soorten lieveheersbeestjes, maar die zijn erg duur. De kosten daarvan wegen niet op tegen het effect dat ermee wordt bereikt. Een andere methode om de luizen te bestrijden was het injecteren van de bomen met gif, maar dat is niet meer toegestaan. Overigens was ook dat duur, niet milieuvriendelijk en hielp het onvoldoende.
Landelijk zijn proeven gaande om milieuvriendelijke middelen te ontwikkelen die wel effectief zijn tegen luis. Uiteraard volgt ook de gemeente Hoorn die proeven nauwlettend.
In afwachting van de uitkomsten onderneemt de gemeente evenals vorig jaar geen actie tegen de luizenoverlast.