Opnieuw een miljoen euro voor startersleningen

ingevoerd op 24-5-2004

De starterslening die vorig jaar in Hoorn is ingevoerd is een groot succes gebleken. Daarom heeft de gemeenteraad opnieuw besloten om een miljoen euro beschikbaar te stellen. De regeling is bedoeld om voor de eerste koop van een eigen woning de woonlasten te verlagen door het beschikbaar stellen van een extra lening met zeer gunstige voorwaarden. U komt in aanmerking voor de regeling als u nu nog inwonend bent maar ook als u nu nog in een huurwoning woont met een betaalbare huur.



Een belangrijke reden voor de gemeente om opnieuw geld beschikbaar te stellen voor de starterslening is dat veel huishoudens die voor de eerste keer een woning willen kopen dat op eigen kracht niet meer kunnen. Dat komt vooral door de enorme ontwikkeling van de koopprijzen in de afgelopen jaren.
HOE WERKT DE REGELING?
Als u voldoet aan een aantal voorwaarden kunt u in aanmerking komen voor een starterslening van maximaal ƒÕ 40.000,00 waarover u de eerste drie jaar geen rente of aflossing hoeft te betalen. Daarnaast heeft u natuurlijk een gewone hypotheek nodig die u op de normale manier, dus vaak via een hypotheekkantoor of bankinstelling aanvraagt. Na de periode van drie jaar volgt een toetsmoment waarbij wordt bekeken of u inmiddels de normale rente en aflossing kunt betalen. Als dat niet zo is dan wordt de rentevrije en aflossingsvrije periode voortgezet.
VOORWAARDEN
Natuurlijk zijn er allerlei voorwaarden verbonden aan de regeling. Zo mag de woning, inclusief bijkomende kosten, niet meer bedragen dan ƒÕ 180.000,00 en mag uw bruto-inkomen niet hoger zijn dan ƒÕ 40.000,00. De gemeente vindt het belangrijk dat de doorstroming zoveel mogelijk wordt bevorderd door de regeling. Daarom is afgesproken dat het meeste geld dat beschikbaar is voor de starterslening gaat naar huishoudens die een goedkope huurwoning achterlaten.
AANVRAGEN
Voor meer informatie en het indienen van een aanvraag kunt u terecht bij de gemeente. U kunt zich daarvoor vanaf donderdag 27 mei 2004 om 9.00 uur wenden tot het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis of contact opnemen met mevrouw H. Baranyo van de gemeente, tel. 0229 252417 of e-mail: h.baranyo@hoorn.nl . U kunt ook even kijken op www.woneninhoorn.nl. Aanvragen die compleet zijn worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld.