Start inspraak kunstijsbaan en MER Blauwe Berg

ingevoerd op 30-5-2004

Vanaf 27 mei tot en met 23 juni liggen ter inzage het vrijstellingsverzoek voor de bouw van een semi-overdekte kunstijsbaan met hoofdinfrastructuur en de richtlijnen over de inhoud van het Milieueffectrapport vrijetijdspark de Blauwe Berg te Hoorn (MER) en het MER zelf. Een ieder wordt in de gelegenheid gesteld om binnen de bovengenoemde termijn een reactie in te dienen bij burgemeester en wethouders. Op maandag 21 juni kan men mondeling opmerkingen maken over het MER tijdens een openbare zitting.



Inzage
De stukken liggen van 27 mei tot en met 23 juni ter inzage bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis, Nieuwe Steen 1 te Hoorn. Het loket is geopend op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur (op woensdag tot 16.00 uur) en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur. De richtlijnen voor het MER en het MER zelf kunt u ook inzien op donderdagavond van 17.00 tot 20.00 uur, als u van tevoren even contact opneemt met het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen, tel. 0229 252423.

Inspraak
Burgemeester en wethouders zijn voornemens een vrijstellingsprocedure ex artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te voeren voor de realisering van een semi-overdekte kunstijsbaan met parkeergelegenheid en bijbehorende hoofdinfrastructuur op de Blauwe Berg. De hoofdinfrastructuur bestaat uit een turborotonde in de Provincialeweg, een doorgaande route door de Blauwe Berg parallel aan de A7 en een aansluiting op de Bobeldijkerweg. Voor de aansluiting op de Bobeldijkerweg zijn twee varianten opgesteld, één hoge variant dicht bij de A7 en één lage variant die meer naar het oosten toe aansluit op de Bobeldijkerweg.
Om vrijstelling te kunnen verlenen dient het project onder meer te zijn voorzien van een goede ruimtelijke onderbouwing. Deze uitgebreide ruimtelijke onderbouwing ligt tevens ter inzage.
Voorafgaande aan de formele vrijstellingsprocedure dient inspraak te worden verleend op het beleidsvoornemen. Een ieder wordt in de gelegenheid gesteld om binnen de bovengenoemde termijn een reactie in te dienen bij burgemeester en wethouders, postbus 603, 1620 AR te Hoorn.

MER en openbare zitting
De realisering van het vrijetijdspark De Blauwe Berg is een zogenaamde MER-plichtige activiteit. Voorzien wordt onder meer in de realisering van genoemde kunstijsbaan, een meerzalenbioscoop, een grote dansgelegenheid, een hotel, aanvullende horecavoorzieningen, flankerende recreatieve voorzieningen, woningen en een groot waterrijk parkgebied.
Vanaf 27 mei tot en met 23 juni kan een ieder schriftelijk opmerkingen indienen over het MER bij burgemeester en wethouders. Verder kan een ieder mondeling opmerkingen over het MER inbrengen tijdens een openbare zitting. De openbare zitting wordt gehouden op maandag 21 juni 2004 in Partycentrum Pejo, Keern 203 te Zwaag, aanvang 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur, waarbij gelegenheid is kennis te nemen van verschillende kaarten. Naast het MER zal dan ook informatie worden gegeven over de verschillende planonderdelen.

Toetsing
De reacties op het beleidsvoornemen voor de realisering van de kunstijsbaan en de hoofdinfrastructuur worden beoordeeld door burgemeester en wethouders en via het inspraakverslag voorgelegd aan de raadscommissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving in de vergadering van 31 augustus 2004.
De reacties op het MER, alsmede het verslag van de openbare zitting gaan naar de wettelijke adviseurs. De onafhankelijke en landelijke commissie voor de milieueffectrapportage brengt vervolgens een toetsingsadvies uit. Het toetsingsadvies wordt betrokken bij de vrijstelling en de bouwvergunning. Het MER en toetsingsadvies worden tevens betrokken bij de opstelling van het bestemmingsplan voor het vrijetijdspark de Blauwe Berg.
De verwachting is dat in het voorjaar 2005 vrijstelling en bouwvergunning kan worden verleend voor de kunstijsbaan en de hoofdinfrastructuur. Daarop bestaat vervolgens bezwaar- en beroepsmogelijkheid en de mogelijkheid een voorlopige voorziening aan te vragen.