Aanpak veelplegers door politie Noord-Holland Noord van start

ingevoerd op 1-6-2004

1 juni start de politie Noord-Holland Noord met de aanpak veelplegers. Deze aanpak richt zich voorlopig op 108 zeer-actieve veelplegers en 32 jeugdige veelplegers in onze regio. Het doel van de aanpak is het stoppen van de overlast voor de burgers. Op 8 april is een convenant ondertekend door Arrondissementsparket Alkmaar, Reclassering, Brijderstichting, Penitentiaire inrichtingen en de gemeenten Alkmaar, Hoorn en Den Helder waarin afspraken staan om gezamenlijk de veelplegers aan te pakken. De politie start vanaf vandaag met haar deel in de aanpak.





De werkwijze kenmerkt zich door de persoonsgerichte aanpak. Iedere veelpleger krijgt persoonlijk een brief overhandigt van de politie. In de brief staat dat de persoon de status heeft van veelpleger, dat hij/zij overlast veroorzaakt en dat dit moet stoppen. In de brief wordt de veelpleger gewezen op het hulpverleningstraject. Kiest de veelpleger voor het hulpverleningstraject dan kan hij met begeleiding van de Reclassering en de Brijderverslavingszorg proberen van zijn problemen af te komen.



Kiest de veelpleger hier niet voor dan start automatisch het sanctietraject. Op dat moment komt de veelpleger volledig onder de aandacht van de politie, die hem scherp in de gaten zal houden. De politie volgt precies waar de veelpleger uithangt, zodat ook snel duidelijk wordt met welke activiteiten hij zich bezighoudt. Wordt een strafbaar feit geconstateerd dan volgt een reactie. Dat betekent aanhouden, eerder voorgeleiden, sneller dagvaarden en hogere straffen. Inmiddels is een voorbeeld bekend van een veelpleger, waar voor een winkeldiefstal vier weken werd geëist en drie weken werd opgelegd.



De afstemming tussen de ketenpartners vindt plaats door middel van het zogenaamde Justitieel Casusoverleg. Dit casusoverleg vindt tweewekelijks per district plaats. De relevante informatie over de veelplegers van reclassering, politie en justitie wordt naast elkaar gelegd, zodat per individuele veelpleger duidelijk is waar hij zich mee bezighoudt en maatwerk geleverd kan worden.



Landelijk bepaalde definities:

De zeer-actieve veelpleger is een persoon van 18 jaar of ouder, die over een periode van vijf jaar, meer dan tien processen-verbaal tegen zich zag opgemaakt, waarvan tenminste een in het peiljaar.
De jeugdige veelpleger is een jongere in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar die in het gehele criminele verleden meer dan vijf processen-verbaal tegen zich zag opgemaakt, waarvan tenminste een in het peiljaar.