Werk langs de Willemsweg duurt nog 2 weken

ingevoerd op 3-2-2009

De versterking van de Markermeerdijk ter hoogte van de Willemsweg in Hoorn komt in zicht. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werkt de komende maanden volop om ook hier de dijk op de juiste sterkte te krijgen.

Sinds enkele weken wordt gegraven bij de uitstroomkoker van het gemaal Oosterpolder. Dit gemaal zorgt voor de afvoer van het water uit de West-Friese sloten naar het Markermeer. Omdat de dijk breder wordt, moeten de afvoerbuizen verlengd worden. Momenteel wordt gewerkt op het gedeelte onder de weg, waardoor er een rijbaan minder is. Een tijdelijk verkeerslicht leidt het verkeer in goede banen. Naar verwachting zijn half februari weer twee rijbanen beschikbaar. De weg heeft op dit gedeelte dan een flauwe knik, die in het najaar weer wordt rechtgetrokken.

Via Oosterpoortbrug
Half februari wordt gestart met het slaan van een damwand langs het fietspad aan de binnenzijde van de dijk. Deze loopt van de kruising Willemsweg-Holenweg tot zo’n 250 meter voor de kruising met de brandweerkazerne. De damwand is nodig om een nieuwe dijksloot aan te kunnen leggen. De huidige sloot moet verplaatst worden vanwege de verbreding van de dijk. Het slaan van de damwand heeft geen gevolgen voor het doorgaand verkeer.

Vanwege het verplaatsen van de dijksloot wordt tegelijk met het slaan van de damwand de voetgangersbrug ter hoogte van het Julianaplein verwijderd. Tijdens de werkzaamheden is het gevaarlijk om het werkterrein te betreden. Om die reden komt er pas een nieuwe brug zodra de dijkversterking gereed is. Dat is  in 2012. Bewoners van het Venenlaankwartier kunnen via de Oosterpoortbrug veilig naar de dijk en het Julianapark.

De dijk is afgesloten, maar blijft wel open voor bestemmingsverkeer. Ook de scouting en het asiel blijven bereikbaar.
Meer informatie is te vinden op www.hhnk.nl/dijkversterking.