Nieuwe ruimte voor tijdelijke exposities in Westfries Museum

ingevoerd op 6-2-2009

Het Westfries Museum in Hoorn bouwt een tweede expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. Dit als aanvulling op de grote expositieruimte waar voortaan vier grote tentoonstellingen per jaar worden ingericht. De extra expositieruimte komt op de eerste etage, op de plek waar nu het museumcafé is.
 
Het huidige café past niet meer bij de chiquere uitstraling die het museum nastreeft. Het Westfries Museum wil een nieuw café creëren op de begane grond, naast de nog te renoveren grote expositieruimte. De verbouwingen en renovaties vloeien voort uit de nieuwe strategische koers van het museum.

Het Westfries Museum wil de komende jaren uitgroeien tot hét cultuurhistorisch museum voor de regio. Het moet een plek worden waar de geschiedenis van heel West-Friesland wordt verteld en getoond. Het museum wil boeiende verbindingen leggen tussen de West-Friese geschiedenis en actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Door aan te sluiten bij de huidige belevingswereld moet de museumcollectie hernieuwde betekenis krijgen.

De keuze voor een West-Fries profiel betekent ook dat het museum de komende jaren meer tentoonstellingen organiseert die een relatie hebben met de rijke geschiedenis van West-Friesland. De grote tentoonstellingen vergen een lange voorbereidingstijd en de opbouw duurt wekenlang. Met de extra expositieruimte is er altijd een tentoonstelling te zien en kan het museum flexibeler inspelen op ideeën voor tentoonstellingen.

De nieuwe expositieruimte wordt op 27 maart in gebruik genomen met een expositie van de Chinese kunstenaar He Jiang. Zijn panorama’s van de waterdorpen langs de rivier de Yang Ze maken deel uit van de manifestatie ‘East meets West’: vier exposities van hedendaagse Chinese maritieme kunst. Het museum organiseert deze samen met drie andere kunstinstellingen in Hoorn van 27 maart tot 23 juni.