Twee indrukwekkende debuten bij Filmhuis Hoorn

ingevoerd op 17-6-2004

In de speelweek van 17 tot en met 23 juni toont het filmhuis twee indrukwekkende debuten. De eerste Hukkle laat het leven in een klein Hongaars dorpje zien. Indrukwekkend is dat de regisseur in de gehele film geen dialoog gebruikt. Deze film draait op 17, 18 en 20 juni om 20.30 uur.

Het tweede debuut is van Salvatore Mereu. De film Ballo a tre Passi speelt zich af in Sardinië en is één van de successen van de VPRO Tiger Award Competitie 2004. Deze film vertoont Filmhuis Hoorn op 19 juni om 19.00 en 22.00 uur, op 21 juni als maaltijdfilm om 18.30 uur en op 23 juni om 20.30 uur. Op maandag 21 juni kan de maaltijd en de film uitsluitend gezamenlijk genoten worden. Reserveren is noodzakelijk en mogelijk tot zaterdag 19 juni 20.30 uur. De kosten bedragen € 17,50 exclusief drankjes.


Hukkle, György Pálfi, 2002
De debuutfilm Hukkle van de in 1974 geboren György Pálfi is een unieke film. Een film waarin geen woord wordt gesproken en die een eigen geheimtaal kent. Kabbelt het leven in dat kleine dorpje op het Hongaarse platteland wel zo vredig voort? Schijnbaar wel. Oude mannen spelen jeu de boules terwijl een ooievaar toekijkt, jonge dames werken als naaister, een herderin hoedt haar schapen. Schijn bedriegt, zoals wij allen weten. Stukje bij beetje komt er een misdadig complot aan het licht. Wat wij niet in dialogen horen, maakt Pálfi duidelijk aan de hand van zorgvuldig gemonteerde geluiden: groeiend gras, een knorrend varken, de rammelende spaken van de fiets van de postbode en een oude man met de hik (‘hukkle’).
Hoe groeiend gras klinkt? Als vogels die staan te piepen, een elastiekje dat knapt en als slabladen die knisperen, aldus Pálfi.


Ballo a tre Passi, Salvatore Mereu, 2003
Vier verhalen en vier seizoenen zijn onlosmakelijk met elkaar en met het eiland Sardinië verbonden. Vier jongens, wonend in een bergdorp, gaan in het eerste verhaal voor het eerst in hun leven op weg naar het strand, achterin een truck, baldadig van de opwinding. De andere episodes belichten een aantal typisch Sardijnse personages van allerlei leeftijden, waarbij hun lotgevallen elkaar overlappen van de ene episode op de andere. Salvatore Mereu (1965) toont in zijn eerste speelfilm stukken uit het leven van eenvoudige eilandbewoners en combineert een observerende, haast antropologische blik met een magisch-realistische ondertoon. BALLO A TRE PASSI is een zelfverzekerd, sfeervol debuut – een beetje ouderwets misschien, net als het Sardinië dat de film laat zien, maar zeker zo authentiek.








Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree:  6.00, CJP pas, 65+ en donateurs  4.50 Dinsdagmiddagvoorstelling  4.50 Kindervoorstellingen: kinderen  3.00, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen:  4.00 Reserveren via telefoonnummer: 0229-210048. Voor meer informatie: www.filmhuishoorn.nl.