Carnaval in Zwaag klaar voor 50.000 bezoekers

ingevoerd op 20-2-2009

HOORN / ZWAAG - De Zwaagse carnavalsoptocht is uitgegroeid tot een van de grootste dagevenementen van de kop van Noord-Holland en zondermeer de mooiste carnavalsoptocht van ’boven de rivieren’. De ca. 50.000 toeschouwers, die hier elk jaar komen, zien een bonte stoet van ongeveer 50 praalwagens en andere doldwaze creaties aan zich voorbijgaan door de straten van het mooie dorp Zwaag.
 
Dit Zwaagse carnaval geniet de laatste jaren zelfs landelijke bekendheid door haar geweldige kleurrijke optocht, welke jaarlijks meer dan 50.000 toeschouwers trekt. Het ontstaan van deze unieke optocht komt met name voort uit de politieke onvrede van de Zwaagse bevolking toen het dorp Zwaag in 1979 werd ingelijfd door de gemeente Hoorn. Veel optochtdeelnemers hadden dit onderwerp namelijk als thema gekozen voor hun creatie en wilden dat als een soort protest tijdens de carnavalsoptocht uiten.

De optocht wordt dit jaar gehouden op zondag 22 februari 2009. De start is om 13.00 uur vanaf industrieterrein ’De Oude Veiling’ en de entree is geheel GRATIS.

Zwaag is deze dag het beste bereikbaar vanaf de N302 en er kan gratis geparkeerd worden op industrieterrein Westfrisia.

Het programma van deze dag:

11.30 uur
 Het dorp wordt voor al het inkomende verkeer door de politie afgesloten. Zorg ervoor dat familie, vrienden en kennissen van buiten het dorp vroegtijdig bij u arriveren. Hang de vlag uit! De optochtdeelnemers rijden nu volgens een tijdschema richting veilingterrein en worden opgesteld volgens het schema van de optochtcommissie.
 
13.00 uur
 Start van de optocht.
 
16.15 uur
 Einde van de optocht. U wordt bedankt voor uw komst.
 
17.00 uur
 De Leuttempel gaat open voor alle optochtdeelnemers, medewerkers en passe-partout houders. Verder voor iedereen toegankelijk, Entree: 8 euro maar Vol = Vol!
 
18.30 uur
 Start prijsuitreiking. De uitslag is ’s avonds te lezen op deze site.
 
Bron voor deze info: www.carnavalzwaag.nl

Klik op onderstaande link om een videoreportage van het Carnaval in Zwaag te zien van 20 jaar geleden:

Reacties
Reactie: (ron beemsterboer)
22-2-2009, 18:58
Het was vandaag de eerste keer, wij wisten niet wat te verwachten.
Het overtrof al onze verwachtingen,wat een feest, heel zwaag leek in de ban van het carnaval en wat hebben mensen enorm hun best gedaan om dit festijn op de kaart te zetten.

Bedankt en zet het voort, wij hebben genoten.