Duitse humor in Filmhuis Hoorn

ingevoerd op 19-7-2004

Schultze Gets the Blues is het regiedebuut van de Duitse documentairemaker Michael Schorr. In dit droogkomische portret van een zwijgzame Duitse vijftiger kennen de belevenissen van de hoofdpersoon weinig dramatische ontwikkelingen en lijken aanvankelijk nergens toe te leiden. De hoofdpersoon is de Oost-Duitse Schultze. Toevallig komt hij in aanraking met de cajun-cultuur uit het zuiden van Amerika. Hij speelt voortaan Zydeco-muziek en kookt jambalaya voor zijn vrienden. Natuurlijk leidt dit tot allerlei reacties in het kleine dorp. Deze humoristische film over de reis van Schultze naar het Zuiden van Amerika draait het Filmhuis Hoorn van donderdag 22 tot en met zondag 25 juli en woensdag 28 juli. Alle voorstellingen beginnen om 20.30 uur.



Schultze Gets the Blues, Michael Schorr, 2003
Schultze is van middelbare leeftijd. Zijn bestaan in voormalig Oost Duitsland is gevuld met werk, café, volkstuin, volksmuziek en hengelsport. Hij verliest zijn baan, samen met zijn twee makkers. Terwijl het leven glans verliest en de dagelijkse routine tot een klucht wordt, verandert een enkele gebeurtenis zijn oude leven ingrijpend. Hierna klinken uit zijn accordeon niet langer traditionele polka’s, maar de vurige klanken van de Zydeco-muziek uit de Southern States van de USA. Schultze dreigt zo de respectabele jubileumviering van de lokale muziekclub te verstoren. Men zet hem voor het blok: gedraag je weer als voorheen, of verwordt tot dorpsgek. Wat doet hij? Schultze neemt een beslissing die leidt naar de moerassen en Bayous van Louisiana, en weer terug. Schultze’s reis de muziek achterna is ontroerend en toch ook relativerend, middels humoristische dialogen of gebaren. De opgeroepen sfeer, de aandoenlijke kleine gebeurtenissen en opzwepende muziek, maken deze film met zijn ingetogen verhaallijn en spel dik in orde. Duitsers met humor bestaan wel degelijk!

Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree:  6.00, CJP pas, 65+ en donateurs  4.50 Dinsdagmiddagvoorstelling  4.50 Kindervoorstellingen: kinderen  3.00, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen:  4.00 Reserveren via telefoonnummer: 0229-210048. Voor meer informatie: www.filmhuishoorn.nl.