Gemeente Hoorn koopt steeds duurzamer in

ingevoerd op 3-3-2009

De gemeente Hoorn is op de goede weg om haar doelstellingen voor duurzaam inkopen waar te maken. Dat blijkt uit de Monitor Duurzaam Inkopen 2008, waaraan de gemeente Hoorn onlangs heeft meegewerkt. De gemeente Hoorn scoort op dit moment 50 procent op de ladder voor duurzaam inkopen. Dit percentage moet de komende jaren stijgen naar 75 procent in 2010 en 100 procent in 2015.

De Monitor Duurzaam Inkopen 2008 is een online onderzoek naar de stand van zaken en voortgang van duurzaam inkopen door overheden. Duurzaam inkopen betekent dat bij de inkoopbeslissing duurzamheidscriteria worden meegenomen die betrekking hebben op milieu of sociale aspecten. Bij milieuaspecten gaat het om het effect van het product of productie op het milieu, bijvoorbeeld door energie- of materiaalgebruik. Bij sociale aspecten kan men denken aan thema’s als kinderarbeid of mensenrechten.

De gemeente Hoorn scoort 50 procent op de ladder voor duurzaam inkopen. Dit betekent dat de doelstellingen om in 2010 voor 75 procent en in 2015 voor 100 procent duurzaam in te kopen binnen bereik liggen. Voorbeelden van duurzame inkopen van de gemeente Hoorn zijn het nieuwe energiecontract met HVC, de schoonmaakdienstverlening, papier, catering en zware motorvoertuigen. Voor ICT hardware, reproductie, catering en dienstauto’s wordt voldaan aan minimaal de helft van de duurzaamheidseisen. Aandachtgebieden zijn zware motorvoertuigen en mobiele werktuigen.

Onder het motto ‘Puur Hoorn’ zet de gemeente Hoorn in 2009 een groot aantal projecten en acties in om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen door over te gaan op klimaatvriendelijke energie en producten.  Het hele jaar door worden projecten en acties ingezet aandacht te vragen voor de noodzaak om bewust om te gaan met energieverbruik en de leefomgeving. ‘We zijn op de goede weg,’ aldus wethouder Jan de Boer. ‘We hebben nu een mooi uitgangspunt om in de toekomst helemaal duurzaam in te kopen, want dat is ons echte doel!’