Het Westen in Filmhuis Hoorn

ingevoerd op 24-7-2004

De twee films die in de speelweek van 29 juli tot en met 4 augustus getoond worden in Filmhuis Hoorn hebben één ding gemeen: Het Westen. Distant Lights van Hans-Christian Schmid heeft een semi-documentair karakter en laat op uiterst boeiende wijze zien hoe het rijke Westen zich afsluit; mensen belemmert om binnen zijn grenzen te gaan wonen. Deze film draait op 29, 30 juli en 4 augustus. Daarnaast IT’S ALL ABOUT LOVE een bijzondere productie die vragen stelt bij het voortrazende kapitalisme. Deze film speelt zich af in de toekomst. Het filmhuis vertoont deze film op 31 juli en 1 augustus. Alle films starten in de zomermaanden om 20.30 uur.


Distant Lights, Hans-Christian Schmid, 2003
Distant Lights vertelt zes verhalen die zich afspelen rond de Poolse grensplaats Slubice en – aan de andere kant van de grens – Frankfurt an der Oder in Duitsland. Een van de verhalen gaat over een groep Oekraïense vluchtelingen die door mensensmokkelaars aan de Poolse zijde van de grens wordt afgezet in plaats van – zoals beloofd – aan Duitse zijde. Op eigen houtje proberen ze de laatste kilometers af te leggen. Verder is er onder meer het relaas van een Duitse handelaar die vergeefs probeert zijn matrassen aan de man te brengen, het wel en wee van een jeugdige sigarettensmokkelaar en het verhaal van een Pools echtpaar dat alles in het werk stelt om een jurk voor de eerste communie van hun dochter te kunnen kopen. De gebeurtenissen in de verschillende verhalen zijn met elkaar verbonden doordat zij zich binnen hetzelfde tijdsbestek (48 uur) en op dezelfde plaats afspelen. In elk verhaal wordt een verbeten strijd geleverd om de zoektocht naar geluk, liefde of een beter leven.


It’s All About Love, Thomas Vinterberg, 2003
It’s All About Love speelt zich af in 2021. De aarde is ’kosmisch ontregeld’. Er gebeuren merkwaardige zaken. In Oeganda valt de zwaartekracht weg, zodat mensen zweven en in het zomerse New York sneeuwt het. Ook met de mensheid gaat het niet goed: overal ter wereld sterven mensen aan pijn in het hart.
Tegen dit decor volgen we de liefdesperikelen van de Amerikaanse kunstschaatsdiva Elena en de Poolse academicus John. Het getrouwde stel leeft al een tijd gescheiden van elkaar. Als John langskomt om de echtscheiding in orde te maken raakt Elena van slag. Zijn bezoek herinnert Elena aan hun jeugd in Polen, waar het leven arm maar puur was. Zij wil vluchten, maar wordt met geweld tegengehouden door haar Amerikaanse bazen.
Vinterberg wilde geen variant van zijn vorige film FESTEN maken en gooide alle Dogma-regels overboord.







Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree:  6.00, CJP pas, 65+ en donateurs  4.50 Dinsdagmiddagvoorstelling  4.50 Kindervoorstellingen: kinderen  3.00, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen:  4.00 Reserveren via telefoonnummer: 0229-210048. Voor meer informatie: www.filmhuishoorn.nl.