Tati in Filmhuis Hoorn

ingevoerd op 2-8-2004

Vorig najaar presenteerde het Filmmuseum een retrospectief van de Franse regisseur en acteur Jacques Tati. Het leek Filmhuis Hoorn een aardige gedachte om deze maand twee van zijn films naar Hoorn te halen. Deze speelweek vertoont het filmhuis Playtime uit 1967. Volgende week volgt Les Vacances de Monsieur Hulot. Playtime draait op 7 en 8 augustus.
Naast Tati’s Playtime draait het filmhuis Het Zuiden. Dit psychologisch drama over de cheffin van een wasserij, die haar grote liefde denkt te vinden in de nieuwe vrachtwagenchauffeur is de derde speelfilm van regisseur Martin Koolhoven. Filmhuis Hoorn vertoont deze film op 5, 6 een 11 augustus. Alle voorstellingen beginnen om 20.30 uur.


Het Zuiden, Martin Koolhoven, 2004
Martje (Monic Hendrickx) is de bazin van een wasserette. Haar medewerkers dragen haar op handen. Op de chauffeur na zijn het allemaal vrouwen, met een sterke onderlinge solidariteit. Als de oude chauffeur met pensioen gaat komt Loe (Frank Lammers) solliciteren. Als vrachtwagenchauffeur heeft hij jaren op het Zuiden gereden, maar hij wil graag voor de wasserette werken ’omdat Nederlandse hamburgers en koffie het lekkerst zijn’. Loe en Martje voelen zich tot elkaar aangetrokken. Loe wordt in haar kantoor “ontboden”, maar de flirt loopt uit op een fiasco, want Loe schrikt van het feit dat Martje een borst mist. Martje ziet haar droom verstoord en haar medewerksters, die Loe zien wegstormen, trekken hun conclusies. Leugens en misverstanden leiden tot dramatische gebeurtenissen. Als er een illegale Russische tiener (Oksana Akinshina uit Lilja 4-Ever)) met een pasgeboren kind arriveert, neemt Martje de zorg voor de baby op zich.



Playtime, Jacques Tati, 1967
Tati’s meesterwerk Playtime is een warmbloedige satire op de moderne maatschappij waarin techniek, architectuur en bureaucratie weinig ruimte laten voor gewoon menselijk contact. In Tativille - een Parijse wijk die Tati speciaal voor de film bouwde - bestaan de gebouwen nagenoeg volledig uit glas. Glanzende glazen flats waarin de bezoeker de verschillende verdiepingen niet uit elkaar kan houden; kantoortuinen met tientallen identieke kubusvormige hokken: het eenvormige functionalisme vormde een onuitputtelijke bron voor de misverstanden en onhandige situaties waar de regisseur zo van hield.
Tot ontevredenheid van het publiek van 1967 laat monsieur Hulot zichzelf in deze film weinig zien. Dat was de belangrijkste reden waarom de film toen flopte. Later werd de tweeëneenhalf uur durende film op het bijzondere 70 mm-formaat alleen nog in verkorte versies uitgebracht. Erg jammer voor Tati, die zich met Playtime een faillissement op de hals haalde.






Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree:  6.00, CJP pas, 65+ en donateurs  4.50 Dinsdagmiddagvoorstelling  4.50 Kindervoorstellingen: kinderen  3.00, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen:  4.00 Reserveren via telefoonnummer: 0229-210048. Voor meer informatie: www.filmhuishoorn.nl.