Eerste film met Monsieur Hulot in Filmhuis Hoorn

ingevoerd op 7-8-2004

Vorige week vertoonde Filmhuis Hoorn al een film van Jacques Tati, deze filmweek volgt nummer twee. Les Vacances de Monsieur Hulot is de eerste film van Tati waarin hij de personage van monsieur Hulot opvoert . Les Vacances de Mosnieur Hulot draait op 12, 13 en 18 augustus.
In 21 Grams van Alejandro G. Inárritu, spelen Sean Penn, Benicio del Torro en Naomi Watts de sterren van de hemel. Hun levens worden in deze film door een ernstig auto-ongeluk met elkaar vebonden. 21 Grams vertoont het filmhuis op 14 en 15 augustus. Alle voorstellingen beginnen om 20.30 uur.


Les Vacances de Monsieur Hulot, Jacques Tati, 1952
Les Vacances de Monsieur Hulot is de eerste film waarin Tati het personage ‘monsieur Hulot’ laat optreden. De naam Hulot schijnt geïnspireerd te zijn op die van een buurman en het speciale loopje leende Tati van een dienstkameraad. Het is juli, de eerste maand van de grote vakantie. Onder de vakantiegasten op weg naar de badplaats St. Marc-sur-Mer in Bretagne bevindt zich ook meneer Hulot. Hij rijdt in een oud en pittoresk sportautootje. Vanaf het moment dat hij het hotel betreedt, onderscheidt Hulot zich door zijn ontregelende optreden. Verstrooid en onhandig weet hij ramp op ramp te stapelen, waardoor hij de ‘serieuze’ burgerij tegen zich in het harnas jaagt. Toch blijft Hulot vakantie houden op een manier zoals eigenlijk alleen kinderen dat kunnen, op afstand gadegeslagen door Martine, het mooie meisje uit de villa. Aan het einde van de vakantie is het opnieuw Hulot die erin slaagt het seizoen met een sensationele catastrofe af te sluiten. De volgende ochtend nemen Hulot en zijn autootje de weg terug naar huis, spijtig nagekeken door de kinderen en de Engelse dame, die nog nooit zo’n leuke vakantie hebben meegemaakt.


21 Grams, Alejandro G. Iñárritu, 2003
Het huwelijk van Paul Rivers (Penn) en zijn vrouw Mary (Gainsbourg) balanceert op de rand van leven en dood. Paul wacht op een harttransplantatie. Cristina Peck (Watts) leidt sinds enkele jaren een voorbeeldig bestaan. Ze is een liefhebbende echtgenote voor Michael en een toegewijde moeder voor haar twee jonge dochters. Onderaan de sociale ladder trachten ex-gedetineerde Jack Jordan (Del Toro) en zijn vrouw Marianne in het levensonderhoud te voorzien van hun twee kinderen.
Een auto-ongeluk met verscheidene doden verbindt hun levens. De man met het nieuwe hart en de weduwe willen wraak op de doodrijder.De verhaallijnen kruisen elkaar en leiden tot een soort legpuzzelconstructie die uiteindelijk naadloos aaneen sluit.
21 Grams is een film van marmer. Niet omdat de inhoud zo opbeurend is. Maar hoe Sean Penn, Benicio del Torro en Naomi Watts spelen, daar word je vrolijk van.






Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree:  6.00, CJP pas, 65+ en donateurs  4.50 Dinsdagmiddagvoorstelling  4.50 Kindervoorstellingen: kinderen  3.00, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen:  4.00 Reserveren via telefoonnummer: 0229-210048. Voor meer informatie: www.filmhuishoorn.nl