Krijgt ons land nog een Turks museum?

ingevoerd op 19-3-2009

Sinsd enkele jaren is in Hoorn het Museum Turkije-Nederland actief. In een pandje aan de Wisselstraat wordt de collectie getoond. Er lijkt nu concurrentie te komen omdat ook in Den Haag ruimte voor een Turks Museum Nederland wordt gezocht. Het museum wil in 2012 openen, omdat dan het 400-jarig jubileum van de diplomatieke samenwerking tussen Nederland en Turkije gevierd wordt. 
 
Dat liet voorlichter Guven Alkilic donderdag weten.
De initiatiefnemers van het museum willen een historisch overzicht geven van de geschiedenis van Turkse allochtonen in Nederland. Daarnaast moet er in het gebouw ook een informatie- en documentatiecentrum komen.
,,Je ziet nu dat veel migranten uit de eerste generatie overlijden of terugkeren naar Turkije. Juist nu is het belangrijk dat wij hun verhaal vastleggen,’’ zei Alkilic.
Het initiatief staat nog in de kinderschoenen. De Haagse wethouder Marieke Bolle (Cultuur, PvdA) is vrijdag weliswaar bij een presentatie over het museum, maar dat zegt volgens haar voorlichtster nog helemaal niets over een eventuele subsidie van de gemeente.