Muzikaal spektakel in Hoornse Karperkuilhaven

ingevoerd op 25-8-2004


Zaterdag 4 september a.s. bruist de Karperkuilhaven van muziek. Op een groot ponton in het midden van de haven treden tussen 14.00 en 22.00 uur, verdeeld over een middag- en een avondprogramma, een keur aan artiesten op. Het organiseren van dit openluchtconcert is een initiatief van bewoners uit het havengebied. Echte buitenconcerten kent Hoorn nog veel te weinig en de havens van Hoorn zijn bij uitstek geschikt voor een dergelijke activiteit. De Stichting Hoornse Havenconcerten heeft een programma samengesteld dat garant staat voor zowel kijk- als luisterplezier. Het concert is vrij toegankelijk voor iedereen van jong tot oud, die van muziek houdt. Er is een diversiteit aan stijlen, van licht klassiek tot jazz en van opera tot Argentijnse tango.

Gelukkig voor de organisatoren, was een ruim aantal Hoornse ondernemers te vinden voor een financieel fundament en ook de watersportvereniging De Karperskuyl zag er direct muziek in! Zij stellen de haven ter beschikking en zorgen ervoor dat alles op rolletjes zal verlopen.

Bij dit concert ligt vooral de nadruk op jong talent en het programma biedt dan ook alle ruimte voor talentvolle jonge mensen om zich te presenteren aan het publiek. Zo kunt u vanaf 14.00 uur kennismaken met Alexandra Wijpkema, een 11-jarig pianotalentje die onlangs de 1e prijs in de wacht sleepte bij het Internationale Steinway pianoconcours, gehouden in Amsterdam. Alexandra zelf vindt het allemaal niet zo bijzonder, ze vindt pianospelen gewoon leuk! Na Alexandra treedt violiste Birthe Blom op, samen met haar vaste begeleidster Mirsa Adami. Birthe is het talent van Westfriese bodem en zo langzamerhand bekend in de hele regio. Samen zullen zij een wervelend programma ten gehore brengen waarin elementen van blues en Spaanse invloeden duidelijk te horen zijn. Wie van jazz houdt zit goed in het volgende programmaonderdeel, want vanaf 15.45 uur zal VanderFeen Jazz de toehoorders een uur lang in de ban van de improvisatie houden. De groep bestaat uit Clemens van der Feen, contrabas, Mark, van der Feen, piano, Paul van der Feen sax en Flin van Hemmen, drums. Zij sluiten om 16.45 uur tevens het middagprogramma af. In de periode tussen het avondconcert wordt er op het podium druk gewerkt aan de diverse voorbereidingen die ook niet helemaal zonder geluid zijn. Menige nieuwsgierige voorbijganger zal zich dan afvragen wat er zoal tijdens het avondprogramma gepresenteerd wordt.

Het avondprogramma begint om 19.30 uur met twee jonge pianisten, Lestari Scholtes en Gwylim Janssens. Zij zullen beide achter de vleugel plaatsnemen en een fantastisch quatre mains concert geven. Na al het pianogeweld is het tijd voor opera. Sopraan Lenneke Ruiten en haar vaste pianist Thom Janssen laten iedereen genieten van een uurtje belcanto. Na een korte ombouwpauze is het tijd geworden voor het laatste programmaonderdeel. De eveneens in de regio wonende musicus Carel Kraayenhof sluit met zijn Sexteto Cayengue de avond af met een reeks traditionele Argentijnse tango’s van Oswald Pugliese en met moderne tango’s van Astor Piazolla. Een programma waarmee het Sexteto Cayengue de Grote Zaal van het Concertgebouw helemaal plat kreeg!

De Karperkuil is bijna een natuurlijk openluchttheater en zoals gebruikelijk bij deze theatervorm moet u zelf een klapstoeltje of kussentje meebrengen als staan u teveel wordt. In de directe omgeving kunt u een hapje en een drankje krijgen en voor toiletvoorzieningen wordt gezorgd, zodat u dit feest van het begin tot het einde kunt meemaken.
In de haven is ruimte om deze concerten per boot te bezoeken. Uw boot moet dan wel onder de brug door kunnen varen, want op deze dag zal de brug niet worden gedraaid. Voor bezoekers over het water is vanaf 13.00 uur de toegang tot de haven gestremd en tijdens de optredens zijn geen vaarbewegingen toegestaan.

Ook als het weer minder is dan de Stichting hoopt, gaan de concerten door. Kortom….. neem je agenda ter hand en noteer 4 september! Nodig vrienden en familie uit om naar Hoorn te komen, want dit muzikale hoogstandje mag u beslist niet missen!