Eerste week van het nieuwe filmseizoen bijzonder

ingevoerd op 26-8-2004


De eerste week van het nieuwe filmseizoen kan gerust bijzonder genoemd worden. Zo vertoont Filmhuis Hoorn op 2, 3 en 6 september Les Invasions Barbares een film vol met eerlijke emoties en practige existentiële dialogen. Op zaterdag 4 september om 19.00 uur zal Jiska Rickels (1977) haar eindexamenfilm Untertage inleiden. Op zondag 5 september zal Untertage samen met Personal Velocity vertoond worden. Personal Velocity is een drieluik van Rebecca Miller met in elk deel een vrouw op een keerpunt in haar leven in de hoofdrol. De entree voor deze dubbele voorstelling is met één euro verhoogd. Ook is het Kinderfilmhuis weer gestart. Met In Oranje als eerst kinderfilm doet het kinderfilmhuis een goede aftrap voor de rest van het seizoen. Deze film wordt vertoond op 4 en 5 september om 14.00 uur.


Les Invasions Barbares, Denys Arcand, 2003
Een aangrijpend, emotioneel én humoristisch verhaal over een vriendengroep van linkse intellectuelen in Franstalig Canada die na bijna twintig jaar weer bij elkaar komt. Het idealisme van hun generatie is grotendeels verdwenen, de wereld is veranderd. Toch houdt de emotionele band van vroeger hen bij elkaar. Zij komen naar het sterfbed van hun vriend, de levensgenieter professor Rémy, die aan een terminale ziekte lijdt. Zoon Sebastian verzamelt vaders oude vrienden, vriendinnen en minaressen rond het bed, om Rémy bij te staan in de laatste dagen van zijn leven. Daarbij worden tijden copieuze maaltijden naar hartelust oude herinneringen opgehaald, oude irritaties uitgesproken en wordt er veel gediscussieerd en gelachen. Deze film heeft de Oscar gewonnen voor beste buitenlandstalige film.


Untertage, Jiska Rickels, 2003
De impressionistische documentaire Untertage neemt je mee naar een wereld waar kleuren verdwijnen, geluiden vervormen en machines muziek maken. Een wereld van grote gevaren, waar elke mijnwerker zijn lot legt in de handen van de heilige Barbara om maar veilig terug naar boven te keren. De kolenmijn is hemel en hel tegelijk. Zijn schoonheid en broederschap zijn niet in woorden te vangen; je moet deze reis zelf ondergaan om een glimp op te vangen van de wereld die op het punt staat te verdwijnen. Deze documentaire kreeg tijdens het Nederlands Film Festival 2003 van de Kring van Nederlandse Filmjournalisten de Pathé Tuschinski Award.


Personal Velocity, Rebecca Miller, 2002
Delicaat drieluik van actrice, schilder, schrijfster en filmmaker Rebecca Miller. In alledrie de delen staat een vrouw op een keerpunt in haar leven. Het middelste deel van het drieluik vertelt het verhaal van Greta. Haar vader is een beroemd advocaat; zijzelf is een laatbloeier en altijd bang geweest ‘een van die kinderen te zijn die te weinig talent hebben om te overleven in het felle schijnsel van hun briljante ouders’. Nu ze tegen de dertig loopt beginnen haar kansen te keren. Zij werkt zich op van bescheiden redacteur van kookboeken tot rechterhand van een populaire schrijver. Haar succes heeft een prijs: Greta kan niet langer trouw blijven aan haar aardige maar suffe echtgenoot.





In Oranje, Joram Lürsen, 2004
Afgelopen zomer zullen er weer heel wat opgestaan zijn: jonge ventjes die er van dromen ooit eens in het Nederlands Elftal te spelen. Voor een mooi vol stadion een heldenrol spelen is al decennialang de hoofdgedachte van jongetjes in de leeftijd vanaf acht jaar! Remco is ook zo’n manneke: zijn vader is “maar” groenteman en dat voldoet niet aan Remco’s verwachtingen: hij zal het zelf allemaal grootser, beter en avontuurlijker aanpakken. Samen met vader (een emotionele rol van Thomas Acda) oefent hij zich helemaal de tierelier!
Steeds beter gaat het met Remco totdat het noodlot toeslaat: in een overenthousiaste bui krijgt vader langs de lijn een hartaanval en overlijdt. Alle lust om te voetballen vergaat Remco totdat… hij plotseling in gedachten zijn vader naast zich ziet staan. Die spoort hem aan vooral door te blijven vechten voor zijn voetbaldroom.






Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree:  6.00, CJP pas, 65+ en donateurs  4.50 Dinsdagmiddagvoorstelling  4.50 Kindervoorstellingen: kinderen  3.00, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen:  4.00 Reserveren via telefoonnummer: 0229-210048. Voor meer informatie: www.filmhuishoorn.nl.