Decadentie en gestrande levens in Filmhuis Hoorn

ingevoerd op 12-9-2004

In Filmhuis Hoorn twee tegenovergestelde films. De eerste Bright Young Things, het regiedebuut van Stephen Fry laat het decadente leven uit de Engelse roaring twenties en thirties zien. Deze film is gebaseerd op het boek Vile Bodie van Evelyn Waugh en is te zien op donderdag 16 en vrijdag 17 september om 20.30 uur. Een compleet ander beeld laat de film Los Lunes Al Sol zien. Deze film gaat over een groepje gestrande werkloze mannen die hun dagen slijten rondhangend in een kroeg. Filmhuis Hoorn draait Los Lunes Al Sol op 18, 19 en 20 september. Naast deze twee films, is er deze week de kinderfilm Valkenhart te zien. Valkenhart gaat over een negenjarig meisje dat er alles aan doet om te voorkomen dat haar valk opgezet gaat worden. Deze film wordt vertoond op zondag 19 septmeber om 14.00 uur.

Bright Young Things, Stephen Fry, 2003
In de nadagen van de Engelse jaren twintig en dertig bouwt de hippe ‘big society’ decadente feesten en gaat zich te buiten aan seks, drugs en jazzmuziek. Het is dansen op de rand van de vulkaan want de dreiging van een nieuwe wereldoorlog is voelbaar aanwezig. De film eindigt dan ook op het slagveld in Duitsland en in een kapotgebombardeerd Londen. Middelpunt van het feestend gezelschap is de beginnende schrijver Adam Symes die met de ravissante Nina wil trouwen, maar daar geen geld voor heeft. Het manuscript waarmee hij een fortuin hoopte te verdienen moet hij wegens vermeende obsceniteiten afstaan aan de douane. Hij krijgt een baantje als societyverslaggever maar raakt dat ook weer snel kwijt.

Los Lunes Al Sol, Fernando Léon de Aranoa, 2003
Gestrande levens van een groepje werkloze mannen. De scheepswerf waar zij werkten is gesloten. Santa leverde zichzelf, in tegenstelling tot anderen, niet direct met een oprotpremie uit aan de grote leegte, maar verloor uiteindelijk het gevecht tegen de bazen. Woede en ontgoocheling komen soms boven in discussies met zijn lotgenoten. Santa droomt van Australië, waar ’alles beter en rechtvaardiger is’. In gezelschap van de steeds neerslachtiger wordende José, de stil drinkende vijftiger Amador, de Russische immigrant Sergei en de vanwege zijn leeftijd tijdens sollicitaties kansloze Lino slijt Santa zijn dagen. Slenterend over het verlaten scheepswerfterrein, rondhangend in een kleine arbeiderskroeg, gedreven door een ex-collega die wèl tekende en de afkoopsom in een tweede leven investeerde. Voor Santa en zijn oude makkers lijkt het iedere dag maandag, de opmaat van een werkweek die nooit begint.

Valkenhart, Lars Hesselholdt, 1999
De negenjarige Katja is een beetje een eenzaam meisje. Ze woont in een buitenwijk in Kopenhagen en is dol op vogels kijken. Als op een dag een storm uitbreekt, ziet ze hoe een jonge valk in het bos in de problemen komt. Ze redt hem en ze gaat samen met Kiiik, de babyvalk schuilen in een vrachtwagen die geparkeerd staat. Doordat ze in slaap valt merkt ze niet dat de vrachtwagen is gaan rijden. Als ze wakker wordt is ze al duizend kilometer van huis. Ze raakt Kiiik kwijt aan een onguur type die zeer geïnteresseerd is in de vogel. Hij kan de vogel verkopen aan Don Fanucci die als hobby het opzetten van vogels heeft. Ze kan Kiiik alleen terug krijgen door hem het geld te betalen dat hij anders van Don Fanucci zou hebben gekregen. Ze raakt bevriend met een groepje straatkinderen die haar leren hoe je geld van toeristen kunt krijgen. Kunnen ze voorkomen dat Kiiik wordt verhandeld aan de dierenopzetter? Deze film is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en is Nederlands ondertiteld.

Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree:  6.00, CJP pas, 65+ en donateurs  4.50 Dinsdagmiddagvoorstelling  4.50 Kindervoorstellingen: kinderen  3.00, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen:  4.00 Reserveren via telefoonnummer: 0229-210048. Voor meer informatie: www.filmhuishoorn.nl.