Gemeente blijft optimistisch over nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder

ingevoerd op 13-9-2004

In een brief aan de gemeenteraad hebben B en W nadere uitleg gegeven over de uitspraak van de Raad van State inzake het bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder. De Raad van State had op 25 augustus 2004 het besluit tot goedkeuring van het bestemmingsplan door Gedeputeerde Staten vernietigd. Hiermee is niet het bestemmingsplan vernietigd, maar onthoudt de Raad van State wel alsnog goedkeuring aan het door de gemeenteraad op 29 oktober 2002 vastgestelde bestemmingsplan. In de brief gaat het college in op de gevolgen voor de woningbouwproductie, de te voeren procedures, de vertraging die is en welke andere gevolgen de uitspraak met zich meebrengt.

Het college wil zo spoedig mogelijk beschikken over een nieuw ruimtelijk kader om op basis daarvan op de kortst mogelijke termijn bouwvergunningen voor Bangert en Oosterpolder te kunnen verlenen.

Gevolgen
B en W zullen de gemeenteraad zo spoedig mogelijk informeren over de financiële gevolgen van de uitspraak.
Het bestemmingsplan was reeds in werking getreden, maar door de ingestelde beroepen nog niet onherroepelijk. Voor 273 woningen in het noordwestelijk deel van het gebied waren al onherroepelijke bouwvergunningen verleend. De werkzaamheden daarvoor kunnen doorgang vinden. De stagnatie van de woningbouwproductie is daardoor beperkt.
Om de gehele woonwijk te kunnen realiseren, dient een nieuw bestemmingsplan in procedure te worden gebracht. Het bestemmingsplan zal hersteld moeten worden op de punten waar de
uitspraak van de Raad van State zich op richt. Tevens zullen op enkele disciplines de
onderzoeken moeten worden geactualiseerd, waaronder het MER, verkeer en dergelijke.

Woningbouw
Vooralsnog kan de gemeente Hoorn vooruit met de 273 woningen waarvoor een onherroepelijke bouwvergunning geldt. Tevens worden nieuwe bouwaanvragen voorbereid die snel in procedure kunnen worden gebracht.
Tot aan het moment van goedkeuring door GS, is met het opstellen van een nieuw geactualiseerd bestemmingsplan, gelet op de wettelijke termijnen, circa 2-2½ jaar gemoeid. Daar kan de woningbouwproductie niet op wachten. De gemeente zoekt daarom naar mogelijkheden om de woningbouwproductie in heel Hoorn te versnellen. Een aantal binnenstedelijke locaties zal eerder ontwikkeld moeten worden. Ook zal worden bezien welke mogelijkheden de zelfstandige projectprocedure ex artikel 19, lid 1 WRO voor Bangert en Oosterpolder biedt. Dat vergt het nodige aan onderzoek, zodat de consequenties van de uitspraak van de Raad van State voor de woningbouwproductie nog niet zijn aan te geven.






Aangezien ervan wordt uitgegaan dat het bestemmingsplan op enig moment onherroepelijk is en daarop kan worden geanticipeerd door het voeren van vrijstellingsprocedures, gaan de voorbereidingen voor concrete bouwplannen volop door. Dat geldt voor de fasen 1 en 2, voor het voorzieningencentrum en voor de aanpalende delen van het voorzieningencentrum in de fasen 3 en 4. Bouwplannen kunnen dan ’op de plank’ liggen tot het juiste moment aangebroken is om de bouwaanvragen in te dienen. Hierdoor kunnen de gevolgen van de woningbouwproductie op de korte en middellange termijn worden beperkt.

Grondprijzen, huur- en koopprijzen woningen
De prijzen voor vrijesectorkavels en de huur- en koopprijzen voor woningen gedragen zich doorgaans marktconform. De gevolgen voor de exploitatie van Bangert en Oosterpolder zijn nu nog niet te overzien. Dat is afhankelijk van hoe voorspoedig de planologische procedures verlopen, hoeveel tijd daarmee gemoeid is en hoe groot de inhaalslag zal zijn.

Wet voorkeursrecht gemeenten
Het voorkeursrecht dat op percelen is gevestigd, is niet vervallen met de vernietiging van het GS-besluit. Het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan is namelijk niet vernietigd. Dat is mede van belang voor de aanwijzing in het kader van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten (WVG), omdat die uitgaat van vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad. De gemeente Hoorn is niet gehouden om op grond van de WVG de voorkeursrechten te laten vervallen. In verband met de toekomstige realisatie van Bangert en Oosterpolder is het gevestigde voorkeursrecht noodzakelijk om zelf de regie te houden over de woningbouwplannen.

Alles op alles
De gemeente Hoorn zet alles op alles om zo snel mogelijk tot de realisatie van Bangert en Oosterpolder over te gaan. Een speciale projectgroep is ingesteld die de opstelling van het nieuwe bestemmingsplan zal begeleiden en bespoedigen. Stroomlijning van processen en het parallel voeren van onderzoeken en dergelijke moeten het mogelijk maken dat het bestemmingsplan op zorgvuldige wijze en snel tot stand komt.

Meer informatie
De brief aan de gemeenteraad is vanaf dinsdag 14 september te vinden op www.hoorn.nl en in te zien bij de voorlichtingsbalie in het stadhuis.