Rechter brengt start bouw Regionaal Historisch Centrum dichterbij

ingevoerd op 16-9-2004


Op woensdag 15 september heeft de voorzieningenrechter het verzoek om voorlopige voorziening tegen de bouwvergunning voor het Regionaal Historisch Centrum afgewezen.
Zodra de aangevraagde ontheffing van de Flora- en Faunawet is ontvangen, kan het bouwrijp maken van het terrein op de Blauwe Berg, naar verwachting half oktober, van start gaan.

Op 17 februari van dit jaar heeft de gemeente Hoorn vrijstelling en bouwvergunning verleend voor de bouw van het Regionaal Historisch Centrum aan de oostkant van het voormalige missiehuis op de Blauwe Berg. Tegen de bouw werd een bezwaarschrift bij de gemeente ingediend en een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter te Alkmaar.
Op 1 april kende de voorzieningenrechter het verzoek om voorlopige voorziening toe en schorste de bouwvergunning. Reden voor de schorsing was dat strijdigheid met het bestemmingsplan onvoldoende in de vrijstelling tot uiting kwam. De overige bezwaren behoefden daardoor geen bespreking meer.
In een afzonderlijke procedure werd de kapvergunning voor 16 bomen geschorst.

Herstel
De afgelopen maanden heeft de gemeente gewerkt aan het herstellen en aanvullen van zaken, zodat een heroverweging kon plaatsvinden. Zo heeft de gemeenteraad, bij het beroep op het benodigde voorbereidingsbesluit, verklaard dat de onvoldoende vermelding van strijdigheid met het bestemmingsplan geen wijziging brengt in hun standpunt en besluiten.
Voorts hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Holland een aanvullende verklaring van geen bezwaar afgegeven. Tevens is aandacht besteed aan de watertoets en is aanvullend ecologisch onderzoek uitgevoerd.

Beroep
Het bezwaarschrift tegen de verleende bouwvergunning kon door dit herstel en na advisering door de Hoor- en Adviescommissie voor de Bezwaarschriften, ongegrond worden verklaard.
Op 6 juli werd de aangevulde bouwvergunning opnieuw verleend. Hiertegen werd vervolgens beroep ingesteld bij de Rechtbank Alkmaar; ook werd opnieuw een verzoek om voorlopige voorziening ingediend bij de voorzieningenrechter.
Het verzoek om voorlopige voorziening diende op 8 september. Tijdens de zitting spitsten de vragen zich toe op de aanvullende verklaring van geen bezwaar van GS, op het uitgevoerde ecologische onderzoek en op de Flora- en Faunawet.

Op woensdag 15 september heeft de voorzieningenrechter mondeling uitspraak gedaan en het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen. Daarmee is ook de schorsende werking op de kapvergunning opgeheven. De schriftelijke motivering volgt naar verwachting over een week.



Flora- en Faunawet
De bouw kan starten, zodra de benodigde ontheffing van de Flora- en Faunawet is verleend. Deze wet beschermt alle ”algemene soorten”. Uit het aanvullend ecologisch onderzoek is naar voren gekomen dat er beschermde soorten in het gebied voorkomen, maar dat de ”gunstige staat van instandhouding” van deze soorten (hét criterium van de wet) door de bouw van het RHC niet in het gedrang komt.
De benodigde ontheffing wordt binnen een maand verwacht.

Op grond hiervan is de verwachting dat met het bouwrijp maken van de locatie van het RHC half oktober kan worden begonnen, waarna de bouw echt van start kan gaan.




Reacties
Reactie: (Dick troost en groep 8a van de zonnewijzer)
17-9-2004, 09:58
gemeenteraad
wij willen dat hvo blijft omdat we er heel veel van leren.En dat we nu iets weten van iemands gevoelens.EN meester dick is heel aardig en hij geeftheel goed les .We snapen het heel goed als die het uit legt. WIJ WILLEN MEESTER DICK TROOST NIET KWAAD ECHT NIET MEESTER DICK MOET BLIJF DAT VIND DE ZONNEWIJZER VAN GROEP 8A