Hepburn en Grant in Filmhuis Hoorn

ingevoerd op 18-9-2004

In de filmweek van 23-29 september heeft Filmhuis Hoorn een klassieker geprogrammeerd uit 1963. Charade met Audrey Hepburn en Cary Grant is een romantische-komedie. Het verhaal speelt zich af in Parijs, de meest romantische stad die er is. Deze film vertoond het filmhuis op 25, 26 en 29 september. Naast Charade draait Filmhuis Hoorn Elling. Deze Noorse komedie vertelt het verhaal van twee veertigers met geestelijke problemen. Elling wordt vertoond op 23 en 24 september. Natuurlijk is er ook deze week aan de jeugdige filmliefhebbers gedacht. Voor kinderen vanaf 8 jaar draait Filmhuis Hoorn op zondag 26 september om 14.00 uur Valkenhart.

Elling, Peter Naess, 2001
Twee veertigers met geestelijke problemen delen een appartement in Oslo. Onder toezicht leren zij op eigen benen te staan. Elling is een man bij wie niets vanzelf gaat. De eerste helft van zijn leven woonde hij bij zijn moeder, maar na haar overlijden moet hij het helemaal in zijn eentje zien te redden. Alles is hem snel te veel: de straat opgaan, boodschappen doen, telefoneren. Er zit niets anders op: hij wordt opgenomen in een kliniek. Hij krijgt de goedmoedige lomperik Kjell Bjarne als kamergenoot. Later gaat het tweetal naar Oslo om het te proberen in een begeleid-wonen-traject. Met vallen en opstaan slagen zij erin een redelijk normaal huishouden te leiden. De mannen weten zelfs hun sociale netwerk uit te breiden: Kjell Bjarne legt het aan met een zwangere bovenbuurvrouw, en Elling - die zijn gedichten via pakjes zuurkool in de supermarkt verspreidt - gaat naar een poëzieavond en ontmoet een vriendelijke oudere schrijver.

Charade, Stanley Donen, 1963
Het zijn twee magische componenten die in deze film samenvloeien en daarmee Charade tot zo’n heerlijke film maken. Allereerst is er Parijs, de meest romantische setting die je kunt bedenken, en de perfecte locatie voor een liefdesverhaal tussen een jonge vrouw en een oudere man. Ten tweede is daar: Audrey Hepburn. Op haar expressieve gezicht kon ze geamuseerde twijfel oproepen en op een intrigerende manier verleidelijk zijn. Hepburn is in de film de mondaine Regine Lampert, wier echtgenoot is vermoord met achterlating van 250.000 dollar. Maar waar? De toen 59-jarige Cary Grant was bereid om de hem aangeboden rol te spelen, maar alleen als het script werd veranderd. Hij vond het ongeloofwaardig op zijn leeftijd nog achter de vrouwen aan te zitten. Schrijver Peter Stone keerde zijn scenario om. Hepburn jaagt onbeschaamd op de terughoudende Grant.

Valkenhart, Lars Hesselholdt, 1999
De negenjarige Katja is een beetje een eenzaam meisje. Ze woont in een buitenwijk in Kopenhagen en is dol op vogels kijken. Als op een dag een storm uitbreekt, ziet ze hoe een jonge valk in het bos in de problemen komt. Ze redt hem en ze gaat samen met Kiiik, de babyvalk schuilen in een vrachtwagen die geparkeerd staat. Doordat ze in slaap valt merkt ze niet dat de vrachtwagen is gaan rijden. Als ze wakker wordt is ze al duizend kilometer van huis. Ze raakt Kiiik kwijt aan een onguur type die zeer geïnteresseerd is in de vogel. Hij kan de vogel verkopen aan Don Fanucci die als hobby het opzetten van vogels heeft. Ze kan Kiiik alleen terug krijgen door hem het geld te betalen dat hij anders van Don Fanucci zou hebben gekregen. Ze raakt bevriend met een groepje straatkinderen die haar leren hoe je geld van toeristen kunt krijgen. Kunnen ze voorkomen dat Kiiik wordt verhandeld aan de dierenopzetter? Deze film is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar en is Nederlands ondertiteld.

Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree:  6.00, CJP pas, 65+ en donateurs  4.50 Dinsdagmiddagvoorstelling  4.50 Kindervoorstellingen: kinderen  3.00, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen:  4.00 Reserveren via telefoonnummer: 0229-210048. Voor meer informatie: www.filmhuishoorn.nl.