Bekende solisten in concert “Abendmusiken” met cantates van Buxtehude en Bach

ingevoerd op 20-9-2004

Op zaterdag 25 september a.s. vindt het afsluitende concert in het seizoen 2004 plaats in de serie orgel/cantateconcerten onder de naam “Abendmusiken”.
De bas Bas Ramselaar en de tenor Jules Schaap verlenen als solisten hun medewerking aan dit al weer zevende Abendmusikenconcert.
Plaats van handeling is de prachtige Oosterkerk aan de Grote Oost.

Het Collegium Musicum Hornense en het barokorkest Cappella Horna voeren onder leiding van dirigent Harry Toebes cantates uit van Dietrich Buxtehude en Johann Sebastian Bach. Orgelsolist is Aad van der Hoeven uit Rotterdam.
Het concert begint op de historische “Abendmusiken”tijd: 17.00u .
De toegang voor dit concert is gratis.

Dat de concerten in de serie “Abendmusiken” zich een plaats hebben verworven binnen de culturele activiteiten in Hoorn, is aan de publieke belangstelling waar te nemen. Velen hebben hun weg naar het concert in de Oosterkerk gevonden.
De formule “orgelwerken + koorwerken = Abendmusiken” blijkt telkens weer succesvol.
Voor dit zevende concert zijn een tweetal vocale solist aangetrokken. De bekende bas Bas Ramselaar zingt een solocantate van Dietrich Buxtehude: “Ich bin die Auferstehung”, een cantate met een bijzondere bezetting van 4 strijkerstemmen en 4 koperblazers. Daarnaast is Bas Ramselaar de bassolist in de cantate “Nun komm der Heiden Heiland”, BWV 61 van Johann Sebastiaan Bach. Het tenorrecitatief en de tenoraria uit deze cantate worden gezongen door Jules Schaap, die bij het Abendmusikenconcert van 5 maart j.l. te horen was als solist in cantate 48 van Bach.
Het Collegium Musicum Hornense zingt naast de Bachcantate ook een cantate van Buxtehude, “Das neugeborne Kindelein”.
De keuze van de solowerken voor orgel sluit thematisch aan bij de cantates. Van Buxtehude en Bach speelt Aad van der Hoeven op het prachtige Bätz-Witteorgel het koraalvoorspel “Nun komm der Heiden Heiland”.
Aad van der Hoeven is dirigent van o.a. het oratoriumkoor Gloria/Toonkunst uit Vlaardingen en is als organist verbonden aan de Hildegondakerk te Rotterdam-Hillegersberg. Aad van der Hoeven wordt als concertorganist veel gevraagd in binnen- en buitenland.
Het bestuur van de Stichting Abendmusiken heeft voor het seizoen 2005, in overleg met de Stichting Oosterkerk, weer een drietal concertdata weten vast te leggen, te weten 5 maart, 25 juni en 24 september.
Echter, wegens het wegvallen van de hoofdsponsor het volgend jaar is de Stichting Abendmusiken naarstig op zoek naar nieuwe sponsors voor 2005 om zo de voortgang van de succesvolle concertserie te kunnen waarborgen. De concerten zijn gratis toegankelijk voor het publiek en dat wil de stichting graag zo houden. Bij de uitgang van kerk wordt na afloop van het concert gecollecteerd om een aantal onkosten, zoals de huur van de kerk, te kunnen dekken. Maar op een totale begroting van ca. € 1300,- per concert is deze welkome bijdrage onvoldoende. De stichting roept potentiële sponsors en donateurs dan ook op zich aan te melden bij het secretariaat, 0229-234401, zodat ook in 2005 de Abendmusikenconcerten kunnen blijven klinken.
Donaties zijn fiscaal aftrekbaar.