Gemeente Hoorn krijgt tandartsenopleiding

Overeenkomst gemeente Hoorn, ACTA, en stichting Stadsherstel

Hoorn krijgt een universitaire tandarts-opleiding binnen de stadsmuren. De gemeente Hoorn, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), en stichting Stadsherstel Hoorn hebben deze week een overeenkomst getekend. De partijen willen in het VOC-pakhuis aan de Pakhuisstraat van stichting Stadsherstel een onderdeel van een tandartsopleiding huisvesten. ACTA, een van de grotere tandheelkunde-opleidingen ter wereld, wil in deze vestiging ruimte creëren voor 34 behandelstoelen waar studenten zich verder in het vak kunnen bekwamen. Hiermee komt de eerste universitaire vestiging naar Hoorn.

De nevenvestiging wordt geopend met het oog op de jaarlijkse toename van studenten tandheelkunde en de behoefte aan nieuwe patiënten. ACTA komt op uitnodiging van de gemeente naar Hoorn. In het studiejaar 2005-2006 wordt de vestiging in Hoorn in gebruik genomen. Patiënten uit Hoorn en omgeving ontvangen er hoogwaardige tandheelkundige zorg en studenten kunnen er vanaf hun derde studiejaar terecht voor het klinisch onderwijs in een kleinschalige omgeving. In Hoorn is plaats voor circa 125 studenten.

De Vereniging Oud Hoorn wil graag haar ruimte op de begane grond van het VOC-pakhuis behouden. ACTA wil de voor hen beschikbare ruimte huren voor een periode van 10 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging. Naast de Vereniging Oud Hoorn en ACTA is er geen ruimte voor andere functies. Dat betekent dat voor de tandartsen die zich hier aanvankelijk zouden vestigen naar vervangende ruimte moet worden gezocht. Zij hebben zich bereid verklaard hun ruimte voor de vestiging van ACTA beschikbaar te stellen. Met hen wordt overlegd over een mogelijk alternatief.

Bij de afweging van ACTA om naar Hoorn te komen, hebben financiële overwegingen een rol gespeeld. Op grond van de huidige inzichten en de voorlopige onderlinge afspraken ontstaat over de periode van 10 jaar een exploitatieverlies. Stichting Stadsherstel wil een deel voor haar rekening nemen, maar vraagt de gemeente een bijdrage hierin van € 150.000. Het college van B en W is in beginsel bereid hieraan mee te werken, en zal de raad, na uitwerking van de financiële consequenties, een voorstel doen. Het plan voor de realisatie van de vestiging zal verder worden uitgewerkt door stichting Stadsherstel en ACTA.

ACTA is een samenwerkingsverband tussen de faculteiten der tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. ACTA verricht wetenschappelijk onderzoek, geeft onderwijs en verleent patiëntenzorg op het terrein van de tandheelkunde. ACTA is internationaal gezien een toonaangevend onderzoeksinstituut op het gebied van de tandheelkunde en is een van de grotere tandheelkundeopleidingen ter wereld. ACTA heeft naast de hoofdvestiging in Amsterdam een vestiging in Den Haag en Almere.