Eenhoornzegel voor buurtbewoners in Grote Waal

ingevoerd op 23-9-2004

Woensdag overhandigde wethouder C. van Weel in de openbare basisschool Jules Verne, Orionstraat 135, een Eenhoorzegel ter waarde van € 1.000,- aan een groep zeer actieve buurtbewoners in de wijk Grote Waal. Met het Eenhoornzegel brengt de gemeente Hoorn haar waardering tot uitdrukking voor de wijze waarop de buurtbewoners hun verantwoordelijkheid voor een leefbare en veilige buurt hebben opgepakt.

Leebaarheid en veiligheid
In de wijk Grote Waal voert de gemeente een project uit ter verbetering van de leefbaarheid en veiligheid. De wijk is voor dit project opgedeeld in vijf buurten en per buurt is een buurtgroep van bewoners gevormd. In een van de vijf buurten is een groep bewoners zeer actief. Ongeveer 24 bewoners uit buurt 1 (omgeving Siriusstraat, Orionstraat, Steenbokstraat, Melkweg, Zuiderkruisstraat, Neptunushof en Plutohof) voeren allerlei werkzaamheden uit die de buurt een schone, hele en veilige uitstraling geven. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het opruimen van zwerfvuil, kapotte bankjes en speelmaterialen herstellen en schilderen, snoeien van overtollig groen en schilderen van lichtmasten. Daarnaast hebben ze ook zeer actief deelgenomen aan een activiteit ’atelier bouwen aan veiligheid’, waarin bewoners van zowel allochtone als autochtone afkomst zich hebben gebogen over de problemen die in hun leefomgeving spelen.

Klussen om te spelen (KLOTS)
Dezelfde middag wordt van 13.30 tot 16.30 uur feest gevierd op het schoolplein van openbare basisschool Jules Verne, ter ere van de vuilprikactie van KLOTS. Deze vuilprikactie is door leerlingen van de Jules Verne gewonnen. KLOTS is een project van wijkcentrum Grote Waal en betekent Klussen Om Te Spelen. Door klussen in de wijk uit te voeren, kunnen kinderen van 8 tot en met 12 jaar KLOTS-munten verdienen, die ze vervolgens kunnen inruilen voor speelgoed. De vuilprikactie is een van de klussen in de wijk, die elke woensdagmiddag wordt gehouden. Van de drie deelnemende scholen in de Grote Waal hebben de leerlingen van de Jules Verne het meeste vuil opgehaald. Zij worden hiervoor beloond met een wisselbeker, die ook wordt uitgereikt door wethouder C. van Weel.