Positief advies over Vrijetijdspark De Blauwe Berg

ingevoerd op 26-9-2004

De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft een positief toetsingsadvies uitgebracht over het milieueffectrapport (MER) en de aanvulling daarop voor het Vrijetijdspark De Blauwe Berg. De Commissie is van mening dat in het milieueffectrapport inclusief de aanvulling hierop alle essentiële informatie gepresenteerd wordt om het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming te geven. De landelijke, onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage bewaakt de wettelijke vereisten voor het milieueffectrapport en de kwaliteit van de informatie waarop de bestuurders hun besluiten baseren.
VERKEER
In het toetsingsadvies van de Commissie-m.e.r. wordt in relatie tot het verkeer het volgende gemeld: “De berekeningen van de bezoekersaantallen en de verkeersintensiteiten ten gevolge van de verschillende activiteiten zijn in de aanvullende notitie op het milieueffectrapport goed te volgen. In de aanvulling wordt opgemerkt dat de aantrekkende werking en effecten van mogelijke aanvullende activiteiten marginaal zullen zijn ten opzichte van die van het kernprogramma. De Commissie constateert dat dit inderdaad het geval zal zijn zolang het om activiteiten gaat die geen grote verkeersaantrekkende werking hebben. De initiatiefnemer (de gemeente, red.) geeft aan dat, als er toch nog activiteiten toegevoegd zullen worden met grote gevolgen (bijvoorbeeld een foodcourt), overwogen zal worden om een actualisatie van het milieueffectrapport op te stellen.”
MER EN ACTUALISATIE MER
Vanwege de omvang van de verwachte bezoekersaantallen op Vrijetijdspark de Blauwe Berg is een milieueffectrapportage vereist. Het Milieueffectrapport Vrijetijdspark de Blauwe Berg van 16 december 2003 is op 11 februari 2004 door de raad aanvaard. Dit milieueffectrapport is samen met de reacties op het milieueffectrapport gestuurd naar de Commissie-m.e.r. voor een toetsingsadvies. Omdat na het moment van het afsluiten van het milieueffectrapport (december 2003) nog een grote hoeveelheid informatie in relatie tot de ontwikkeling van de Blauwe Berg is vrijgekomen, constateerde de Commissie-m.e.r. dat het milieueffectrapport geactualiseerd diende te worden. De actualisatie is begin september aan de Commissie-m.e.r. toegezonden. Deze gaat vooral in op: de reikwijdte van de voorgenomen activiteit, de bezoekersaantallen die te verwachten zijn bij de ijsbaan en andere onderdelen van het kernprogramma, en de relatie tussen bezoekersaantallen, verkeersintensiteiten en parkeervoorzieningen en de robuustheid van deze cijfers.
POSITIEF TOETSINGSADVIES
Op 7 september 2004 heeft de Commissie-m.e.r. een positief toetsingsadvies uitgebracht. Kern van het advies: “De Commissie is van mening dat in het milieueffectrapport inclusief de aanvulling hierop alle essentiële informatie gepresenteerd wordt om het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming te geven.”

VERVOLGSTAPPEN
De actualisatie van het milieueffectrapport, het toetsingsadvies plus nadere onderzoeken zullen bij het vervolg van de vrijstellingsprocedure ter inzage worden gelegd zodat ze een rol kunnen vervullen in het vervolg van de vrijstellingsprocedure. Uitgangspunt daarbij is dat in de ruimtelijke onderbouwing voor de vrijstellingsprocedure voor de kunstijsbaan en de hoofdinfrastructuur aangegeven wordt hoe er met de resultaten van het geactualiseerde milieueffectrapport is omgegaan. Op deze manier wordt voor de inspreker inzichtelijk gemaakt op welke wijze de milieu-informatie invloed heeft gehad bij de uiteindelijke planuitwerking.