Stagekalender Vmbo-scholen versterkt samenwerking met bedrijfsleven.

ingevoerd op 28-9-2004

Deze week verschijnt voor de tweede maal de Vmbo-stagekalender voor bedrijven en instel-lingen in West-Friesland. Op deze kalender is op een overzichtelijke manier aangegeven wanneer de Vmbo-scholen in West-Friesland in het schooljaar 2004-2005 hun stages hou-den. Bedrijven en instellingen/organisaties kunnen zo in een oogopslag zien, wanneer ze een stagiair kunnen verwachten.
De scholen voor voorgezet onderwijs hebben in goed overleg de stages over het hele school-jaar gespreid. Hierdoor wordt voorkomen dat bedrijven en instellingen/organisaties door verschillende scholen voor voorgezet onderwijs benaderd worden om voor eenzelfde periode een stageplaats beschikbaar te stellen.
De uitgave van de stagekalender is een onderwijsproject van alle scholen voor voortgezet onderwijs in West-Friesland. De stagekalender wordt toegezonden aan alle bedrijven en instellingen/organisaties die in de afgelopen jaren stageplaatsen voor Vmbo-leerlingen be-schikbaar stelden.

Leerlingen in het Vmbo (Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs) ervaren vaak een grote afstand tussen school en de wereld van beroep en arbeid. Om deze afstand te overbruggen, zien steeds meer Vmbo-scholen een stage als een belangrijk onderdeel van het onderwijs op hun school. Daarom benaderen de scholen de laatste jaren steeds vaker bedrijven en instellingen met de vraag een stageplaats beschikbaar te stellen. Ook in West-Friesland zijn er stages in het Vmbo.

Overzichtelijk
De Vmbo-scholen in West-Friesland hebben het initiatief genomen de stageperioden op elkaar af te stemmen. Het resultaat van deze samenwerking heeft geleid tot de uitgave van de stagekalender 2004/2005. Op deze kalender staat op een overzichtelijke manier aangegeven in welke periode van het schooljaar de verschillende Vmbo-scholen een stage organiseren. De onderlinge afstem-ming van de stageperioden voorkomt dat de scholen bedrijven en instellingen benaderen om voor eenzelfde periode een stageplaats beschikbaar te stellen. Bovendien kunnen de praktijkbegeleiders binnen een bedrijf of instelling zien, wanneer ze van een school bericht kunnen verwachten over de plaatsing van een stagiair.
Behalve een duidelijk overzicht van de stageperioden, staan op de kalender een aantal regels ver-meld waaraan de scholen en de bedrijven/instellingen zich moeten houden om de stage succesvol te maken.

De stagekalender is een goed voorbeeld van een onderwijsproject waarmee de samenwerking tus-sen het Vmbo en het bedrijfsleven wordt versterkt. In de komende weken wordt de kalender ver-stuurd aan alle bedrijven en instellingen die in de afgelopen jaren stageplaatsen voor Vmbo-scholen beschikbaar stelden.