Ot en Sien-puzzeltocht tijdens Herfstvakantie in Museum van de Twintigste Eeuw

Exposities in Hoorns museum verlengd

Tijdens de Herfstvakantie kunnen kinderen met een puzzeltocht uitzoeken of ze op Ot & Sien lijken. Als ze de opdrachten bij de Ot & Sien-expositie hebben uitgevoerd ligt er een nostalgische attentie voor ze klaar. Uit het hele land wordt overigens positief gereageerd op de Ot & Sien tentoonstelling in het Hoornse Museum van de Twintigste Eeuw. Vanwege de goede reacties en belangstelling is de expositie “100 Jaar Ot & Sien” verlengd tot en met 9 januari 2005. Ook de andere wisseltentoonstelling “Hongerwinter 44/45” zal langer te zien zijn en wel t/m 16 mei 2005. Dit laatste vooral op verzoek van het onderwijs.

Het is honderd jaar geleden dat Ot en Sien werden geboren. Hun ouders heetten Jan Ligthart en Hendrik Scheepstra en het was door hun artistieke creativiteit dat deze twee aandoenlijke peuters bekend en geliefd zijn geworden bij vele generaties scholieren en hun ouders. Daarom toont het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn de tentoonstelling “100 Jaar Ot & Sien” waarbij uiteraard ook veel aandacht is voor de tekeningen van Cornelis Jetses.

De boekjes voor het taalonderwijs waarin “Ot en Sien” hun avonturen beleven, heten eigenlijk “Nog bij moeder”. Ze kwamen uit in 1904 bij uitgeverij Wolters in Groningen en ze ontwikkelden zich al snel tot de norm voor opvoedkundig verantwoord taalonderwijs. En dat voor tientallen jaren! Al gauw werden de boekjes naar hun hoofdpersoontjes “Ot en Sien” genoemd en die naam raakte bij iedereen ingeburgerd. Een bewijs hoe geliefd de beide kinderen bij iedereen waren en hoe raak, levensecht en warm ze door de schrijvers Ligthart en Scheepstra zijn getypeerd.
De karakteristieke illustraties van Cornelis Jetses sloten prachtig aan bij de belevenissen en de karakters van “Ot en Sien”. Cornelis Jetses combineerde gevoelige artisticiteit met een verbluffend vakmanschap en zijn illustraties wekken nog steeds ons nostalgisch verlangen op naar de tijd waarin “Ot en Sien” leefden.

Het Museum van de Twintigste Eeuw is gevestigd aan de Bierkade 4 in Hoorn en is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10-17 uur en in het weekend van 12-17 uur. Kinderen van 4 tot 16 jaar betalen € 2,- en volwassenen € 4,-. Houders van de Museumkaart mogen gratis naar binnen. Het museum is dankzij een lift voor invaliden toegankelijk en beschikt over een gezellig MuseumCafé en een MuseumShop. In de MuseumShop worden nostalgische producten verkocht. Voor informatie over het museum: www.museumhoorn.nl of 0229-214001.