Procedure Kunstijsbaan gestart

ingevoerd op 12-10-2004

Iedereen kan van 14 oktober tot en met 10 november 2004 reageren op het voornemen van de gemeente Hoorn om planologische vrijstelling (ex artikel 19, lid 1 WRO) te verlenen voor de bouw van een semi-overdekte kunstijsbaan met hoofdontsluiting in het gebied De Blauwe Berg. Dit kan door binnen genoemde termijn een schriftelijke zienswijze in te dienen bij burgemeester en wethouders, postbus 603, 1620 AR Hoorn. De gemeente Hoorn kondigt dit af in de openbare bekendmaking van woensdag 13 oktober 2004.

Van donderdag 14 oktober tot en met woensdag 10 november 2004 liggen de aanvraag voor vrijstelling met daarbij de geactualiseerde ruimtelijke onderbouwing voor het project ijsbaan en hoofdontsluiting, de actualisatie van het milieueffectrapport (MER), het positieve toetsingsadvies van de Commissie voor de milieueffectrapportage, alsmede overige relevante stukken ter inzage bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis, Nieuwe Steen 1 te Hoorn. Het loket is geopend op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur (op woensdag tot 16.00 uur) en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur, tel. 0229 252423. De hoorzitting over de ingediende zienswijzen wordt gehouden op woensdagavond 17 november 2004 om 20.00 uur in de raadzaal van het stadhuis.

Vrijstelling
De plannen voor het Vrijetijdspark De Blauwe Berg passen niet in het bestaande bestemmingsplan. Dan kan een gemeente ervoor kiezen om óf het bestemmingsplan aan te passen, óf een vrijstelling te verlenen: de zogenaamde artikel 19 WRO-procedure. Omdat deze laatste mogelijkheid sneller is, heeft de raad, vooruitlopend op de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan, gekozen voor een vrijstellingsprocedure voor de kunstijsbaan en de benodigde hoofdinfrastructuur. De voorbereidingen voor een nieuw bestemmingsplan zijn ook gestart en lopen parallel aan de vrijstellingsprocedure.

Procedure
De vrijstellingsprocedure kent een aantal stappen.
• Voorbereidingsbesluit. Voor het verlenen van een vrijstelling op een bestemmingsplan dat ouder is dan 10 jaar, is het nodig dat de raad een voorbereidingsbesluit neemt. Dit besluit beschermt het gebied tegen ongewenste ontwikkelingen en vormt een formele voorwaarde voor het voeren van een vrijstellingsprocedure. Aan dit besluit liggen geen documenten ter grondslag.
• Ruimtelijke onderbouwing. Allereerst is er een uitgebreide ruimtelijke onderbouwing voor het plan gemaakt. Vervolgens is de inspraak georganiseerd op het voornemen een ijsbaan en hoofdontsluiting te realiseren. De raadscommissie heeft op 31 augustus 2004 ingestemd met het inspraakverslag, waardoor de vrijstellingsprocedure kon worden vervolgd. Nieuwe stukken die in de geactualiseerde ruimtelijke onderbouwing worden meegenomen zijn onder meer: het inspraakverslag; de actualisatie van het MER; het toetsingsadvies van de Commissie voor de milieueffectrapportage; het nadere ecologische onderzoek; het waterdocument; het akoestisch onderzoek; onderzoek wegverkeerslawaai; onderzoek luchtkwaliteit; lichtonderzoek; actualisatie op zichzelf (Nota Ruimte, streekplan e.d.); de nadere financiële onderbouwing en de verdere ontwikkeling van het project.
• Inzage en zienswijzen. De aanvraag voor vrijstelling met daarbij de geactualiseerde ruimtelijke onderbouwing en alle overige relevante stukken wordt van 14 oktober tot en met 10 november 2004 ter inzage gelegd. Dan kunnen zienswijzen tegen deze aanvraag worden ingediend en volgt een hoorzitting op 17 november.
• Verklaring van geen bezwaar. Het college kan vervolgens een ‘verklaring van geen bezwaar’ bij Gedeputeerde Staten aanvragen. Zodra deze verklaring is verleend, kan het college besluiten tot het verlenen van de vrijstelling en de bouwvergunning voor de kunstijsbaan.

Milieueffectrapportage
Vanwege de omvang van de te verwachten bezoekersaantallen op het Vrijetijdspark De Blauwe Berg is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De reacties op het MER en de ingewonnen adviezen zijn door de Commissie voor de milieueffectrapportage betrokken bij haar toetsingsadvies op het MER. Deze landelijke, onafhankelijke commissie bewaakt de kwaliteit van de informatie waarop bestuurders hun besluiten baseren. De commissie oordeelde dat een aanvulling op het MER noodzakelijk was. De aanvulling is verwoord in de ’Actualisatie MER vrijetijdspark de Blauwe Berg te Hoorn’. Op grond van het MER, de reacties daarop en de actualisatie van het MER heeft de commissie een positief toetsingsadvies uitgebracht. Kern van het advies: ’De commissie is van mening dat in het milieueffectrapport inclusief de aanvulling hierop alle essentiële informatie gepresenteerd wordt om het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming te geven.’
Gelijktijdig met het MER heeft inspraak plaatsgevonden over het project kunstijsbaan met hoofdontsluiting. De goede ruimtelijke onderbouwing die voor het project kunstijsbaan met hoofdontsluiting was opgesteld, is nu nader aangevuld op basis van de gevoerde inspraak, de actualisatie van het MER, het toetsingsadvies van de Commissie voor de milieueffectrapportage, diverse nadere onderzoeken, de nadere uitwerking van het project en dergelijke. Zowel de aangevulde ruimtelijke onderbouwing als de overige relevante stukken zijn van 14 oktober tot en met 10 november in te zien bij het loket Bouwen, Wonen en Ondernemen in het stadhuis.


Reacties
Reactie: (Gerrit)
16-10-2004, 08:58
Rondjes draaien om de kerk op een ijsbaan lijkt mij geen goed plan aangezien er dit jaar (2004) in dat gebied -waarschijnlijk voor het eerst- een zeldzame vogel is waargenomen die daar zijn territorium had. Lijkt me beter om de natuur in stand te laten, dan een ijsbaan, disco en bioscoop enz. We kunnen het hele land tochniet langzamerhand gaan volbouwen?!