Heddes Bouw mogelijk in hoger beroep

ingevoerd op 22-10-2004

Heddes Bouw beraadt zich over een hoger beroep nu de rechter het bouwbedrijf als schuldige aanwijst voor de instorting van de Hoornse schouwburg. De rechtbank is, volgens Heddes, echter niet toe gekomen aan de inhoudelijke beoordeling van de rapporten van TNO Bouw en Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau. De rechtbank honoreert wel de eis van Heddes Bouw tot betaling van de volledige aanneemsom, vermeerderd met de kosten die Heddes Bouw door de ontbinding heeft moeten maken en verminderd met het bedrag van niet uitgevoerde werken.

Volgens de rechtbank te Alkmaar was de ontbinding door de gemeente Hoorn van de aannemingsovereenkomst voor de bouw van Schouwburg Het Park te Hoorn onterecht.

De rechtbank komt tot de conclusie dat Heddes Bouw geen verwijt treft voor het niet aanbrengen van de veiligheidsmaatregelen, na de instorting van de toneeltoren. Daarom was de gemeente Hoorn niet bevoegd de aannemingsovereenkomst eenzijdig te ontbinden.

De rechtbank acht Heddes Bouw gebonden aan de bevindingen van TNO Bouw, ondanks de andersluidende conclusies van Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau. Op grond hiervan zou Heddes Bouw jegens de gemeente Hoorn aansprakelijk zijn voor de herstelkosten van de instorting, ook al is zowel door TNO Bouw als door Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau het van de gemeente Hoorn afkomstige ontwerp van de staalconstructie als ondeugdelijk bestempeld.