Trouwjurken verlaten Hoorns museum

Laatste kans voor historische foto’s en kostuums

Zo’n twintig trouwjurken en enkele trouwkostuums verlaten binnenkort het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn. Nog t/m dinsdag 5 mei 2009 is de populaire tentoonstelling over ‘de mooiste dag van je leven’ hier te zien. Het huwelijk in de afgelopen eeuw komt  hier ruim aan bod. Voor de expositie “Verliefd, verloofd, getrouwd” wordt onder meer geput uit het archief van fotograaf Bedijs die honderden huwelijken in Noord-Holland heeft vastgelegd.

De afgelopen maanden hebben vele duizenden mensen de expositie bezocht, vaak aangemoedigd door mond-tot-mond-reclame. Omdat er zoveel (oud)inwoners van Noord-Holland, en met name West-Friesland, te zien zijn op de nostalgische foto’s van fotograaf Bedijs, werden veel vrienden en familieleden er op geattendeerd. Veel groepjes maakten er een leuk uitje van door ook iets te nuttigen in het MuseumCafé of er een stadswandeling aan te koppelen. Het museum mocht veel enthousiaste reacties op “Verliefd, verloofd, getrouwd” ontvangen.

De expositie toont de gebruikelijke zwarte trouwjurken uit het begin van de twintigste eeuw, maar laat ook zien hoe men met een zelfgemaakte jurk in de jaren ’40 trouwde, hoe sommige mensen in de zestiger jaren op de fiets naar het stadhuis reden en dat de jaren zeventig veel kleur brachten.

Tegelijk met deze tentoonstelling is in het Hoornse museum ook een expositie te zien met foto’s uit de jaren zestig onder de titel: “De onbevangen jaren”. In de vaste collectie van het museum zijn talloze voorwerpen en interieurs uit de twintigste eeuw te bewonderen.
Voor meer informatie kijkt u op