Vernieuwende aanpak behandeling begroting 2005

ingevoerd op 9-11-2004


Dit jaar is voor een andere, vernieuwende, werkwijze gekozen voor de voorbereiding van de begroting. Op een dualistisch geschoeide leest, waarbij de gemeenteraad zijn kaderstellende rol beter kan vervullen. Op woensdag 10 november wordt de programmabegroting 2005 in de gemeenteraadsvergadering behandeld. De vergadering start om 9.00 uur.

Bij de behandeling van de Voorjaarsnota in juni 2004 is met de nieuwe werkwijze begonnen. Door zowel burgemeester en wethouders als commissieleden is toen een aantal dilemma’s geformuleerd. Het politieke debat over de dilemma’s vond volop plaats in de commissies. Op 10 september heeft het college de raad bezuinigingsuggesties voorgelegd, waarna de raad op 25 september tijdens de begrotingsmarkt, een nieuw fenomeen, in gesprek is gegaan met organisaties, instellingen en inwoners. De begrotingsmarkt bleek een groot succes. De speciale commissievergadering op 6 oktober, die raads- en commissiebreed kon worden bijgewoond en een eigen opzet kende, sloot aan bij de politieke actualiteit en de resultaten van de begrotingsmarkt.

In de week van 12 oktober ontvingen alle raadsleden de werkversie van de programmabegroting waarin de bezuinigingssuggesties definitief het voorstel van het college zijn geworden. Op 10 november debatteert de raad over het collegevoorstel en wordt de programmabegroting vastgesteld. De ervaring die met deze nieuwe werkwijze van de begrotingsvoorbereiding is opgedaan, wordt geëvalueerd tijdens een raadsconferentie op 7 december.