Hoorns Belang geschrokken van sloopplannen Grote Waal

ingevoerd op 24-4-2009

De fractie van Hoorns Belang wil opheldering over de geplande sloop van een aantal woningen in de Grote Waal. De partij is geschrokken van de berichten en vraagt het College om duidelijkheid. ”Dit is beslist geen manier om met mensen om te gaan die hier vaak al vele tientallen jaren wonen en nu ineens hele donkere wolken boven hun woningen zien samentrekken.” schrijft men in de brief aan B&W.

Lees hier de brief van Hoorns Belang:

Aan het College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn

Hoorn, 24 april 2009

Geacht College,
 
Vandaag werden wij opgeschrikt door mails en telefoontjes van verontruste inwoners van de Grote Waal. Zij hadden een bijeenkomst van Intermaris bijgewoond, en waren van behoorlijk slag door wat zij daar te horen hadden gekregen.

Intermaris blijkt grootse plannen te hebben, daarover hebben we onlangs nog een bijeenkomst over bijgewoond. Daarbij werd echter alleen gesproken over renovatie, en beslist niet over sloop. Naar wij vernomen hebben wil Intermaris nu drive-in woningen en andere laagbouw slopen, om plaats te maken voor o.a. koopappartementen voor senioren. Hiermee wordt dan weer de renovatie van de flats betaald. De laatste keer dat deze opgeknapt zijn is zo’n 11 jaar geleden, en bestond alleen uit schilderwerk. Bovendien zou het zo zijn, dat als mensen hun huis uit moeten, zij geen garantie krijgen dat ze hier weer terug kunnen komen.
 
Dit lijkt Hoorns Belang een vreemde gang van zaken. Als de flats en andere woningen niet meer voldoen aan de eisen des tijds, moeten ze uiteraard opgeknapt worden, maar niet zomaar zonder ook maar enig overleg gesloopt worden. Dit is beslist geen manier om met mensen om te gaan die hier vaak al vele tientallen jaren wonen en nu ineens hele donkere wolken boven hun woningen zien samentrekken.
 
Bovendien wordt er behoorlijk vooruit gelopen op een discussie die nog in de raad gevoerd moet worden over de herstructurering van de diverse wijken in Hoorn. Men meldde ons trouwens ook dat er door Intermaris nogal schrikachtig werd gereageerd op vragen  over de betrokkenheid van de gemeente.
 
Bovenstaande noopt Hoorns Belang tot de volgende vragen ex. Artikel 43:
1. Heeft Intermaris met u gesproken over deze plannen, of bent u op een andere manier hiervan in kennis gesteld?
2. Zo ja, wat is hierop uw reactie geweest, en wanneer was u van plan dit met de raad te gaan delen?
3. Heeft u bij deze gelegenheid Intermaris gemaand niet vooruit te lopen op de nog te houden discussie in de raad over herstructurering?
4. Indien het antwoord op vraag 1 ontkennend is, duidt dit dan niet op een behoorlijke communicatiestoring in uw relatie met Intermaris?
5. Bent u het met ons eens dat deze gepresenteerde plannen, met name het gedeelte over de sloop, voor onnodige onrust in de wijk zorgen, en dat er eerst een zorgvuldige afweging van belangen van gemeente, Intermaris en vooral de bewoners had moeten plaatsvinden, uiteraard ná de nog te houden discussie in de raad?
6. Deze actie van Intermaris heeft het vertrouwen van de bewoners in niet alleen Intermaris, maar ook in het gemeentebestuur geschaad. Hoe wordt dit opgelost? Kán dit nog wel worden opgelost?
7. Zijn er in deze kwestie nog andere zaken van belang die u graag met ons wilt delen?


Graag ontvangen wij van u een uitgebreid antwoord op onze vragen,
met vriendelijke groet,
 
namens Hoorns Belang,
José Kamphuis
Fractievoorzitter

 
Zie ook:

Reacties
Reactie: (Juul)
28-4-2009, 15:15
Hoi allemaal,

Mijn moeder die in de flat woont had niet eens een uitnodiging gekregen voor de bijeenkomst, slecht zoeits. Ik ben tegen kapitaalvernietiging sowieso. De flats zien er na al die jaren erg goed uit en alleen een nieuw, fris kleurtje zou voldoende zijn denk ik. Alleen gaat dit om dik geld verdienen. winst in de toekomst voor Intermaris. Dure koopwoningen en-of dure huurflats! De huren zijn al hoog en koopwoningen raakt men nu amper kwijt. Wachtlijsten van betaalbare huurwoningen stijgen, dure huurwoningen en koopwoningen staan steeds meer leeg of er wonen anti kraak mensen in. Wat een fout, slecht plan in deze tijden zeg. Dit mag onze politiek toch niet goed gaan keuren lijkt mij. Zou wel heel dom zijn om dit goed te vinden. Plus wat een mooi plaatje als je op het Visserseiland staat en kijkt naar de Sterrenflats! Andersom als je naar het Visserseiland kijkt is dat aanzicht echt wel minder. Koopwijken zien er vaker slechter onderhouden uit dan huur als ik om me heen kijk. Neem bijv. de Wieken. Verschillende soorten bouw staat rommeliger en huizeneigenaars laten soms hun huizen en tuinen verloederen. Nee Heb je die auto´s van het personeel al gezien achter het gebouw van Intermaris! Zo te zien verdienen ze lekker daar. Ik kan zo een auto niet betalen hoor en dat terwijl ik ook hard werk.
Ik ben dus tegen sloop van betaalbare huurwoningen die plaats moeten maken voor nog duurdere huur en koop. Het si ons eeuwenoude havenstadje en het mag dan ook niet een juppenstad worden. Ik wens alle bewoners veel sterkte en geluk toe met het besluit van onze politiek. Hopelijk zien zij net als ons dat dit kapitaalvernietiging is. Ik woon er niet, maar al die tijd vind ik dit een prettige, mooie buurt.

Reactie: (richard)
25-4-2009, 21:55
ja ik was der ook bij wel goed dat al dingen worden ondernomen

Reactie: (N. Papo)
25-4-2009, 11:32
Ik was bij die bijeenkomst en wil Jose bedanken voor haar snelle handelen! Ga zo door, we staan allen vierkant achter je!!!

Een bewoner van het zogenoemde "D Blok".

Reactie: (richard)
24-4-2009, 17:31
jaa zoo is het wel denk laat iedreen maar weten over hun en wat ze van plan zijn

Reactie: (Wes)
24-4-2009, 16:12
Goeie zaak dat dit zo snel in een stroomversnelling komt. Het wordt ook tijd dat de hele toko van Intermaris eens gescreened wordt, want ik ben er van overtuigd dat er meer niet deugd in die organisatie.

De Bijeenkomst van eerder deze week laat zien dat voor dit bedrijf maar 1 ding geldt: ’make money’ al moeten daar maar klanten voor wijken.