Carillon stadhuis weer in gebruik

ingevoerd op 24-11-2004


Donderdag 25 november wordt het carillon van het stadhuis opnieuw in gebruik genomen door wethouder R. Tonnaer en stadsbeiaardier Frits Reynaert.
Door een sein via een GSM wordt de nieuwe carilloncomputer geactiveerd, waarna op het carillon vier sinterklaasliedjes ten gehore worden gebracht. Vanwege vergaande slijtage van het oude bandspeelwerk, heeft het carillon sinds 2000 niet meer kunnen klinken.

Onlangs heeft de firma Eijsbouts, klokkengieterij uit Asten, het bandspeelwerk vervangen door een carilloncomputer, zoals die ook al enkele jaren in de Grote Kerk staat. Zodoende kan het carillon voortaan weer elk heel uur een melodie de tijd aangeven. De speeltijden van het carillon zijn van 9.00 tot 19.00 uur. Stadsbeiaardier Frits Reynaert heeft de melodieen bewerkt en geprogrammeerd voor het automatisch carillon. Al sinds 1981 ponste hij de speelbanden voor de bandspeelwerken van de Grote Kerken het stadhuis in Hoorn. Sinds de restauratie van het carillon in de Grote Kerk in 1991, is zijn voornaamste bezigheid in Hoorn het bespelen van het carillon via het zogenaamde ’stokkenklavier’.

Live beiaardmuziek
Het automatisch speelwerk heeft de functie van tijdsaanduiding en is niet bedoeld als vervanging van ’live beiaardmuziek’. Het automatisch speelwerk heeft een afzonderlijke overbrenging, waarbij de klokken steeds even hard aangeslagen worden. De overbrenging van het stokkenklavier naar de klokken verschaft de beiaardier daarentegen de mogelijkheid te variëren en nuanceren in klanksterkte. Het carillon van het stadhuis speelt alleen automatisch en bestaat uit 18 klokken. Door het laten klinken van het carillon werd het stadhuis in 1977 officieel in gebruik genomen.

Op 21 april 1977 werd het carillon van het stadhuis symbolisch ingespeeld door de toenmalige minister van Sociale Zaken de heer J. Boersma. De heer K. Groot, toenmalig directeur van het projectbureau van de gemeente Hoorn, was destijds initiatiefnemer van plaatsing van een carillon aan de gevel van het nieuwe stadhuis. De gemeente Hoorns steunde de plannen en stelden hiervoor gelden ter beschikking. De architect P. Tauber van het stadhuis werkte deze plannen uit en uiteindelijk werd het carillon aan de gevel van de hoofdingang geplaatst.

Het carillon is door oud-burgemeester mr. Canneman vernoemd naar graaf Willem V die Hoorn stadsrechten heeft gegeven. De grootste klok draagt de tekst ’Er is een tijd van spreken, er is een tijd van zwijgen’. De klok heeft de bijnaam ’Dolle Willem’.
Het eerste carillon in Hoorn werd geplaatst in 1528 op de Grote Kerk in Hoorn. Een tweede, alleen ’automatisch’ spelend carillon, geplaatst aan de gevel van het nieuwe stadhuis, werd destijds gezien als een ’bekroning’ van het gebouw en een voortzetting van de beiaardcultuur in de gemeente.