Gemeente Hoorn en Intermaris Woondiensten maken meerjarige prestatieafspraken

ingevoerd op 10-12-2004


Gemeente Hoorn en Intermaris Woondiensten maken prestatieafspraken voor de periode 2005-2009 op het gebied van wonen in Hoorn. Afspraken tussen beide partijen werden al elk jaar vastgelegd, nieuw is dat het nu in de vorm van een meerjarig prestatiecontract gaat. Doel van het prestatiecontract 2005-2009 is om tot een efficiënter en effectiever beleid op het gebied van volkshuisvesting te komen.

Veel van de afspraken in het prestatiecontract 2005-2009 zijn gebaseerd op de gemeentelijke Woonvisie 2004-2009 ’Tijd om te bewegen’. Jaarlijks evalueren de gemeente Hoorn en Intermaris Woondiensten het prestatiecontract. Aan de hand van de actuele ontwikkelingen vinden aanpassingen plaats. Het Convenant Wonen vormt, ook in de situatie van meerjarige afspraken, de basis voor het prestatiecontract. Het convenant bevat algemene procesafspraken tussen de gemeente Hoorn en Intermaris Woondiensten.

Investering
In het prestatiecontract 2005-2009 zijn onder andere de volgende afspraken terug te vinden.
De komende jaren gaat Intermaris Woondiensten fors in nieuwbouw investeren. Er staan 180 woningen in Bangert en Oosterpolder op het programma. Omdat er de komende jaren steeds meer senioren bijkomen, is er volop aandacht voor seniorenwoningen. Het gaat daarbij om de bouw van maar liefst 500 woningen, waaronder 250 koopwoningen. Aangezien senioren ook behoefte hebben aan zorg- en welzijnsvoorzieningen in de buurt, investeert Intermaris Woondiensten in de komst van 5 wijksteunpunten en maakt men bestaande woningen beter geschikt voor senioren. Gelet op de tendens dat steeds meer gehandicapten - al dan niet onder begeleiding - zelfstandig wonen, zorgt Intermaris Woondiensten, in samenwerking met zorginstellingen, voor passende huisvesting van 225 personen met een handicap.

Jongerenhuisvesting
Jongeren die een woning zoeken, worden evenmin vergeten. Voor deze groep is de laatste jaren weinig gebouwd, waardoor er een tekort aan passende huisvesting bestaat. Er komen de volgende jaren 66 nieuwe jongerenwoningen bij en men zoekt naar mogelijkheden om bestaande gebouwen geschikt te maken voor jongerenhuisvesting.

Stagnatie doorstroming
Stagnatie in de doorstroming van een goedkope naar een duurdere huurwoning of van een huurwoning naar een koopwoning is nog steeds een groot probleem. Daarom hebben partijen met elkaar afgesproken een pakket aan maatregelen te ontwikkelen dat gericht is op de aanpak van deze problematiek.

Op peil houden
Ook het kwalitatief op peil houden van de bestaande woningvoorraad en woonomgeving is een belangrijk punt. Naast diverse onderhoudsplannen gaat het om de uitvoering van leefbaarheidsplannen en het samen met de gemeente en andere partijen vormgeven aan de nieuwe wijkaanpak. Verder wordt samen met andere partijen voor de doelgroep dak- en thuislozen in deze regio gezocht naar een opvangvoorziening. De gemeente stimuleert de realisering van de afgesproken ambities en stelt daarvoor, wanneer het gaat om bijzondere vormen van huisvesting en activiteiten, ook bijdragen beschikbaar.

Ondertekening
De commissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving krijgt op 15 december het prestatiecontract 2005-2009 voorgelegd en op 1 februari gaat het naar de raad. Daarna vindt de formele ondertekening plaats door de gemeente Hoorn en Intermaris Woondiensten.