Hoornse kermis op groene stroom

Hoorn, 6 augustus 2009

Dit jaar draait de Hoornse kermis op groene stroom. Onder het klimaatmotto ‘Puur Hoorn’ worden de attracties en alle verlichting voorzien van elektriciteit die wordt opgewekt uit het Hoornse huisafval.

Wethouder Milieu, Jan de Boer, is blij met deze verandering. ‘Er is natuurlijk veel elektriciteit nodig om de Hoornse kermis te maken tot een geweldig en spectaculair evenement. Door hiervoor groene stroom in te zetten, wordt de uitstoot van schadelijke broeikasgassen enorm beperkt. En, niet onbelangrijk, door de gunstige afspraken met de energieleverancier besparen wij veel geld.’

Ook de kermisexploitanten investeren in nieuwe ontwikkelingen. Zo maken steeds meer kermisattracties gebruik van LED verlichting in plaats van gloeilampen. Daarnaast gebruiken veel exploitanten tegenwoordig lichtgewicht vloeren, waardoor het transport minder belastend is voor het milieu. En ook de nieuwe elektromotoren van de attracties verbruiken aanzienlijk minder stroom.

Reacties
Reactie: (Westfries)
10-8-2009, 15:46
De kermis draait gewoon op precies dezelfde stroom als alle huishoudens in de regio. Ik zie namelijk geen aparte stroomkabel lopen van de afvalverbranding in Alkmaar naar de Kermis van Hoorn. Het stroom dat wordt opgewekt in in Alkmaar wordt gewoon toegvoegd aan het stroom op het energienet. Dus op de manier zoals Hoorn doet kan ik ook zeggen dat mijn hele wijk groene energie gebruikt ipv de kermis.

Reactie: (Hans G)
9-8-2009, 22:22
Twee jaar geleden, in 2007 dus, meldde de gemeente Hoorn nog vol trots: "Tijdens de gehele kermis is zo’n 280.000 kilowatt stroom verbruikt."

Graag verneem ik van onze milieuwethouder De Boer hoeveel we dit jaar besparen dankzij "LED-verlichting, lichte vloeren en zuinige motoren"...

Pas als ik het stroomverbruik van de 2009-kermis verneem, en er sprake van een opvallende bezuiniging is, geloof ik dat we een ’groene kermis’ hebben!

Ik ben benieuwd of de gemeente in een persbericht ook met deze cijfers over 2009 naar buiten komt.

Zou de kermis, incl. Lappendag, misschien wel voor zoveel afval (pluche beesten, patatbakjes, plastic bierglazen, etc.) zorgen dat de Hoorns kermis qua energievoorziening zelfbedruipend is... Dat zou pas een Groen Links-kermis zijn...

Reactie: (kees)
8-8-2009, 08:04
De lasten in de gemeente Hoorn zijn per maand hoger als de energie-rekening en dan verdienen ze daar ook nog op, het geld zou naar de burger terug moeten stromen, Hoorn is belachelijk duur !!

Reactie: (Huuu?)
7-8-2009, 22:59
Ik moet betalen om mijn afval te laten ophalen en Hoorn verdient er aan??

Reactie: (Ben)
7-8-2009, 11:45
stroom is gewoon stroom

Reactie: (oberon)
7-8-2009, 00:17
ik wist niet dat Hoorn zijn eigen energiecentrale had??