Sneller een rolstoel ....

ingevoerd op 28-12-2004


De gemeente Hoorn streeft ernaar de afhandeling van aanvragen voor een rolstoel of scootmobiel, eventueel in combinatie met een eenvoudige woningaanpassing, te bespoedigen. Op 1 januari 2005 starten de gemeente, de GGD en de firma Beenhakker/Revacore een proef van een half jaar. Doelstelling is de gemiddelde doorlooptijd van aanvraag tot beschikking van 49 dagen terug te brengen tot 21 dagen of minder. De proef wordt in juli 2005 geëvalueerd.
VERSNELD TRAJECT
De gemeente wil de doorlooptijd bespoedigen door de afhandeling van een aanvraag op één dag en onder één dak te laten plaatsvinden. Elke aanvrager wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. Dit gesprek vindt plaats bij de leverancier voor rolstoelen en overige hulpmiddelen voor de West-Friese gemeenten, de firma Beenhakker/ Revacore. In dit gebouw houden tevens een WVG-consulent en een medewerker van de GGD spreekuur.
Een (potentiële) cliënt spreekt eerst met de WVG-consulent van de gemeente. Deze bepaalt of een medisch advies noodzakelijk is. Indien nodig, kan de cliënt direct terecht bij een medewerker van de GGD. Vervolgens wordt besproken of hij of zij in aanmerking komt voor een voorziening. Als dit niet het geval blijkt, dan wordt de persoon in kwestie ter plekke geïnformeerd. Als deze wel in aanmerking komt, dan kan hij of zij direct terecht bij de passingsdeskundige van de firma Beenhakker/Revacore. Deze zorgt voor een passende voorziening. Gestreefd wordt zo snel mogelijk, liefst dezelfde dag nog, de rolstoel of scootmobiel te leveren.

WET VOORZIENINGEN GEHANDICAPTEN
Gehandicapten kunnen uitgaven voor noodzakelijke voorzieningen of aanpassingen deels vergoed krijgen van de gemeente. Gemeenten zijn namelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Voorziening Gehandicapten (WVG) die tot doel heeft gehandicapten in staat te stellen zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Voor gehandicapten die over een medische indicatie beschikken zijn de volgende voorzieningen of aanpassingen beschikbaar: vervoersvoorzieningen, rolstoelen, woonvoorzieningen en sportvoorzieningen.
INDIENEN AANVRAAG
Voor meer informatie en het indienen van een aanvraag kunnen mensen terecht bij de gemeentelijke afdeling WVG. Van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer (0229) 252512, of op de gemeentelijke website www.hoorn.nl.