Inbraak in Westfries museum: Schade 10 miljoen

ingevoerd op 10-1-2005

In de nacht van zondag op maandag zijn uit het Westfries Museum 15 tot 20 zeventiende eeuwse schilderijen en een aanzienlijke hoeveelheid zilverstukken gestolen. De gezamenlijke verkoopwaarde wordt voorlopig geschat op 10 miljoen euro.

De inbraak werd maandagochtend rond 8.00 uur ontdekt door medewerkers van het museum. Onduidelijk is hoe de daders zijn binnengekomen, omdat het museum beschikt over een geavanceerd beveiligingssysteem. Het alarm is niet afgegaan. Het is afgelopen donderdag nog gecontroleerd in het kader van een reguliere controle.

J.Molenaar van de politie vermoedt dat het beveiligingsysteem is gemanipuleerd. Daar zijn volgens hem verschillende manieren voor, waarop hij niet wilde ingaan.

Het is volgens de politie nog onduidelijk hoe de daders zijn binnengekomen. Het museum beschikt over een geavanceerd beveiligingsysteem, maar toch is het alarm niet afgegaan.

Er zijn schilderijen meegenomen van Jan van Goyen, Jacob Waben, Matthias Withoos, Jan Rietschoof, Jan Linsen en Herman Henstenburg en enkele minder bekende schilders. Daarnaast zijn tientallen stukken gebruikszilver weg en een enkel stuk kerkzilver.

Bij aankomst troffen de medewerkers van het museum een chaos aan. Er waren vitrines ingeslagen, glazen deuren in geslagen. De schilderijen zijn uit de lijsten getild.
Nagenoeg alle stukken zijn eigendom van het Westfries Museum; twee schilderijen had het museum in bruikleen.

Bij de inbraak is het hart van de collectie gestolen: het gaat om topstukken die van nationale betekenis zijn. Het museum bestaat dit jaar 125 jaar. De nu gestolen stukken zijn decennialang verzameld, vaak met behulp van sponsors en legaten. Het gaat grotendeels om unieke stukken die onvervangbaar zijn of niet meer aan te kopen.

Volgens museumdirecteur R. Spruit behoort de gestolen waar tot het neusje van de zalm van de collectie. De daders moeten kennis van zaken hebben gehad. De doeken zijn zorgvuldig uit de lijsten gehaald, de dieven hebben spijkertje voor spijkertje verwijderd. Maar verder hebben ze een grote chaos achtergelaten, aldus Spruit. De totale schade bedraagt tussen de 12 en 15 miljoen euro.

Wethouder R. Tonnaer van Cultuur noemt de inbraak in een eerste reactie rampzalig. “Er is sprake van een onherstelbaar verlies. We hopen dat de daders inzien dat de stukken onverkoopbaar zijn.”

De kunstvoorwerpen die in de nacht van zondag op maandag uit het Westfries Museum in Hoorn zijn gestolen, zijn niet verzekerd. Dat zegt Cultuurwethouder Tonnaer van de gemeente. Alleen de twee schilderijen die het museum in bruikleen had, waren verzekerd.

Het museum zet alle gestolen werken op internet.
Het is de eerste keer dat er in het museum is ingebroken.