Particulier biedt museum ton tipgeld kunstroof aan

ingevoerd op 13-1-2005

Een particulier heeft het Westfries Museum een ton tipgeld aangeboden die de instelling kan uitloven voor tips die opheldering geven over de museumroof. Dat meldt directeur Spruit van het museum. Wie de particulier is, wil hij niet zeggen.

Bij de roof werden onder meer 21 schilderijen gestolen, twee meer dan tot nu toe bekend. In het museum werd in de nacht van zondag op maandag ingebroken. Het Westfries Museum opent vrijdag weer zijn deuren. Omdat er zoveel topstukken missen, is de toegang gratis. In de plaats van ongeveer 90 procent van de gestolen kunst komen foto’s te staan. ,,Van de meeste kunstwerken hebben wij digitale foto’s. Die zijn te zien.’’

Volgens Spruit krijgt het museum momenteel van onder meer collega’s veel kunst in bruikleen aangeboden. ,,Maar wij hebben ervoor gekozen de omvang van de inbraak te laten zien.’’ Het publiek vroeg volgens hem hier ook naar.

Bezoekers

De museumdirecteur verwacht ruim duizend bezoekers, vooral mensen uit de regio. ,,Die willen toch even polshoogte nemen.’’ De dieven gingen tijdens hun inbraak behoorlijk grof te werk. Vitrines waren ingeslagen en glazen deuren waren vernield. ,,De puinhoop die ontstond bij de inbraak, is wel opgeruimd.’’

Door de ravage was niet meteen duidelijk hoeveel kunstwerken waren gestolen. ,,We hebben in eerste instantie een schatting gemaakt’’, aldus een woordvoerder. Pas de dagen daarna kon echt worden bekeken welke stukken vermist zijn.

Naast de 21 schilderijen missen ook twee aquarellen, een tekening en een prent, zo blijkt uit de lijst met vermiste schilderijen op de website van het museum. Er zit werk tussen van schilders als Jan van Goyen, Jan Linsen en Matthias Withoos.