Vrienden van museum beginnen actie Hart voor het Westfries Museum

Drie weken lang gratis naar de tentoonstelling Het geroofde hart

Het Westfries Museum in Hoorn dat in de nacht van zondag op maandag werd getroffen door een inbraak opent vandaag, vrijdag 14 januari, weer zijn deuren. Drie weken lang krijgen bezoekers de gelegenheid gratis het museum te bezoeken en de tentoonstelling Het geroofde hart van het Westfries Museum te bezichtigen. Bij de inbraak werd het hart van de collectie - 21 zeventiende-eeuwse schilderijen, twee aquarellen, een prent en een tekening alsmede zo’n zestig zilveren voorwerpen - buitgemaakt. In de lege lijsten van de gestolen kunst hangen de komende drie weken foto’s van de verdwenen kunstwerken.
De stichting Vrienden van het Westfries Museum heeft vandaag de actie Hart voor het Westfries Museum gelanceerd om het museum, dat juist dit jaar 125 jaar bestaat, aan een nieuw topstuk voor de museumcollectie te helpen. Via de verkoop van een speciale poster willen de vrienden 55.000 euro bijeenbrengen om een schilderij van de zeventiende eeuwse Hoornse schilder Jan Claesz Rietschoof aan te kopen.

De komende maanden zal in het Westfries Museum en via hun website www.wfm.nl de poster Hart voor het Westfries Museum te koop zijn voor €12,50. Vanaf volgende week vrijdag is deze ook te koop in de overige Hoornse musea, bij de Hoornse VVV en bij de gemeente. Daarnaast kunnen mensen die het museum een warm hart toedragen geld storten op gironummer 322010. Einddoel is de aankoop van het schilderij Kustgezicht bij Enkhuizen van de Hoornse schilder Jan Claesz Rietschoof (1652-1719) .De stichting hoopt het doek van 65 x 49,5 cm dit voorjaar aan het museum te kunnen schenken. Met de uitbreiding van de collectie met een schilderij van Jan Rietschoof hoopt de stichting op een waardevolle aanvulling van een belangrijk stuk Hoornse historie. Bij de inbraak is het twee jaar geleden met veel moeite verkregen schilderij Havengezicht op Hoorn van Rietschoof gestolen.

Historisch erfgoed
Behalve dit schilderij is nog een aantal topstukken uit de zeventiende eeuw verdwenen die van nationale betekenis zijn. ”Ze zijn de laatste decennia met veel moeite verworven en maakten het museum tot een plaats die door kunstkenners uit heel Nederland werd bezocht. De ziel van onze collectie is geroofd”, aldus voorzitter H.J. de Nijs van de stichting Vrienden van het Westfries Museum. De stichting telt vijfhonderd leden en heeft als een van haar doelstellingen het beschikbaar stellen van gelden voor aankoop, restauratie, tentoonstellingen en publicaties. De Nijs vindt het verlies van de werken dramatisch voor het museum, de stad Hoorn en de regio. “Met de roof is een onvervangbaar deel van het historisch erfgoed verloren gegaan.”
Met het mogelijk maken van de aankoop van een schilderij van de Hoornse schilder Rietschoof willen de vrienden het museum in zijn jubileumjaar daarvoor een compensatie bieden.

Dankzij een schenking van kunsthandelaar Rob Kattenburg uit Amsterdam kan het museum het schilderij Kustgezicht bij Enkhuizen aankopen voor 55.000 euro. De stichting hoopt dan ook van harte dat zij in haar doel slaagt om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. De posteractie wordt financieel mogelijk gemaakt door drukkerij Van Vliet in Hoorn.

Zeeschilderkunst
De schilder Jan Rietschoof is geboren en overleden in Hoorn. In 1675 introduceerde hij met succes de nieuwe Amsterdamse schildersstijl op het gebied van de zeeschilderkunst in Hoorn. Zijn werk was in de achttiende eeuw in vrijwel iedere belangrijke Hoornse schilderijenverzameling te vinden. Hoewel Rietschoof een diversiteit aan maritieme onderwerpen ter hand nam, en ook het grovere schilderwerk niet schuwde, is hij het meeste bekend om zijn zeestukken met schepen van de admiraliteit. Het met de actie bijeen te krijgen schilderij vormt daarvan een prachtig voorbeeld.

37.000 kunstvoorwerpen
Het Westfries Museum is een van de oudste musea van Nederland en bestaat dit jaar 125 jaar. Het is gevestigd in een prachtig zeventiende eeuws pand met 27 zalen en stijlkamers en diende tot 1880 onder meer als vergaderplaats voor de Staten van Westfriesland en Noorderkwartier en als gerechtsgebouw. Het museum herbergt 37.000 kunstvoorwerpen, variërend van vingerhoed tot schilderijen.

Het Westfries Museum aan de Rode Steen is van maandag tot en met vrijdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.
Meer informatie: www.wfm.nl.