CDA wil antwoord op vragen

ingevoerd op 19-1-2005

Tijdens de behandeling van de gemeentelijke begroting stelde de CDA-fractie bij monde van raadslid Van der Tuin vragen, maar kreeg daar geen antwoord op. In een brief aan B&W geeft het CDA aan toch antwoord te willen ontvangen. Zo wil men duidelijkheid over de huurbedragen die culturele instellingen betalen en ook hoort men graag hoe het gaat met de exploitatie van de nieuwe schouwburg.

Lees hier de volledige brief met alle vragen van het CDA:


Burgemeester en Wethouders van Hoorn
Nieuwe Steen 1
1625 HV Hoorn

Hoorn, 19 januari 2005
Betreft: antwoorden op door het CDA gestelde vragen bij de Algemene Beschouwingen

Geacht college,

Op 10 november jl. heb ik namens de CDA-fractie een bijdrage geleverd aan de Algemene Beschouwingen in de Raad van de gemeente Hoorn. In die bijdrage heb ik vragen aan uw college gesteld. Tot mijn spijt heeft uw college slechts op enkele vragen gereageerd tijdens die beschouwingen, waardoor er nog een aantal vragen onbeantwoord zijn gebleven.

Enkele weken geleden heb ik per e-mail gevraagd of het CDA nog antwoorden op de reste-rende vragen mocht verwachten, maar helaas is op die vraag geen antwoord gekomen. Ik zie mij dan ook genoodzaakt enkele van deze vragen opnieuw aan u te stellen, echter nu in het kader van Art 37 van het Reglement van Orde voor de Raad der gemeente Hoorn. Uw ant-woorden zien wij gaarne binnen de gestelde termijn tegemoet.

Roltrap en liften voetgangersbrug 

Onlangs hebben we een presentatie gezien over een mogelijk ontwikkeling van het Stations-gebied en het Transferium. Gaan we voor kwaliteit van dit gebied? Wat het CDA betreft wel, als provincie en NS nu nog niet willen meedoen en daardoor verplaatsing van het busstation naar de noordzijde blokkeren, is de tijd er kennelijk niet rijp voor. Dan kunnen we beter wachten met de nieuwe ontwikkeling in plaats van doorgaan op een niveau waar we later spijt van hebben. Laten we dan prioriteit geven aan de ontwikkeling van de Vale Hen. Als we hier-voor kiezen moeten we wel de politieke wil hebben om de armzalige voetgangersbrug over het spoor aan te pakken. Roltrappen, liften, modernisering is nodig. Wij horen graag wat het college hiervan vindt en of het college wil onderzoeken wat de mogelijkheden zijn?

Tonnagebeperking in de binnenstad

Om de leefbaarheid en het verblijfsklimaat in de binnenstad te verbeteren hebben wij eerder gekozen voor een autoluwe binnenstad. Omdat de tijd naderbij komt dat het probleem van zware vrachtwagens opgelost moet worden heeft het CDA eerder gepleit voor een tonnagebe-perking in de binnenstad. Kan het college aangeven hoe de stand van zaken is hierom-trent?

Columbarium en begraafplaats Keern

Jaren geleden heeft het CDA gepleit voor een columbarium en het opwaarderen van de toe-gang van de oude begraafplaats. Er is ook besluitvorming geweest, we hebben burgemeester Janssens toen zelfs de hint gegeven om via de publicatiestichting Bas Baltus een boek uit te geven over de graven van de voor Hoorn historische figuren. Het lijkt maar niet op te schieten met deze begraafplaats. College, wanneer wordt dit project afgerond?

Vandalismebestendige bushokjes

De puinhoop, die het vernielen van bushokjes oplevert, zijn velen een doorn in het oog. De negatieve uitstraling is groot. Waarom geen vandalismebestendige bushokjes of iets derge-lijks?  College, wilt u onderzoeken wat de mogelijkheden hiervoor zijn?

Nieuwe Schouwburg het Park

Voorzitter, wij hebben een schitterende nieuwe schouwburg. Bij de opening door de Majesteit waren wij mét u zo trots als een pauw. Hij kost een paar centen, maar je hebt er ook wat voor! Het CDA vraagt zich af hoe het met de exploitatie gaat én of er sprake is van voldoende con-gressen op de schaal zoals bedoeld. College, kunt u ons hierover nader- en volledig infor-meren?

Reële huur in rekening brengen

Zoals bekend streven wij naar transparantie, naar onze mening een onderdeel van nieuwe po-litiek. We moeten elkaar en onszelf misschien steeds herinneren aan deze benadering. In het verlengde hiervan willen we dat Hoorn aan culturele instellingen reële huur in rekening brengt. Een vriendenhuurprijs is verkapte subsidie. Kan het college aangeven wanneer deze exercitie is afgerond?

Hoogachtend,
Namens de CDA-fractie,

J. van der Tuin

Reacties
Reactie: (Sebastiaan Hol)
20-1-2005, 13:40
Twee dingen, meneer de voorzitter,

1. Opvallend dat sinds het succes van Europa Transparant veel politici (of partijen) het woord transparant hebben ontdekt. Maar er is verschil tussen het woord "transparant" of "openheid" gebruiken en er naar handelen. Maar daar zullen de politieke partijen en het College in de loop van 2005 nog wel op aangesproken worden.

2. De vraag die Johan van der Tuin stelt over de reële huur doorberekenen aan culturele- en welzijnsinstellingen vind ik een heel goede vraag. Het verbaast mij ook dat het gemeentebestuur toestemming heeft gegeven dat Stichting Netwerk in een kapitaal historisch pand gehuisvest kan worden. Wat zijn daarvan de kosten? Kan een dergelijke stichting bijvoorbeeld niet beter met andere welzijns- en zorginstellingen in één gebied of gebouw gehuisvest worden? Bijvoorbeeld in De Risdaele, waar ook Bureau Jeugdzorg al zit. En dan bijv. ook Stichting Rentree en de Vrijwilligerscentrale e.d. erbij. Dan kan het uitgespaarde huurgeld bij Stichting Netwerk en/of de gemeente naar het jongerenwerk of het behoud van de ID-banen in de wijkcentra besteed worden.

Sebas.

(De leus voor 2005: Hoorn Transparant!)