VVD wil meer aandacht voor promotie van de stad

Raad laat Toeristische Nota nog even liggen

De Hoornse Gemeenteraad zou dinsdagavond een besluit nemen over de Toeristische Nota waar twee jaar aan gewerkt is. Maar omdat de VVD over een groot aantal zaken nog eens goed wilde praten, is de nota nog niet behandeld. Zo wil de VVD meer aandacht voor de kust van Hoorn, meer promotie voor de stad en is men ook voor het gedeeltelijk terugdringen van de woonfunctie van de Westerdijk. ”Een Plan van Aanpak voor de hele Boulevard moet er zo snel mogelijk komen”, aldus de VVD. Tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond lanceerde de fractie de volgende toeristische stellingen:

Stellingen/Dilemma´s n.a.v. Nota Toerisme

1. De beste brand name voor Hoorn is “Hoorn – Monumentaal aan het Water”.
2. De door de raad geformuleerde ambities met betrekking tot het toerisme moeten breed door de bevolking en de bedrijven te worden onderschreven. Een inspraaktraject is dan ook noodzakelijk.
3. Promotie, promotie, promotie!: het vermarkten van het vele moois dat Hoorn heeft te bieden is de belangrijkste opdracht in het kader van de toerisme bevordering.
4. In verband met financiering en mogelijke verdere uitbouw moet worden vastgesteld of de mega summer games alleen voor de Hoornse jeugd zijn of ook voor jeugd van buitenaf.
5. Jaarlijks bezoeken enkele miljoenen buitenlandse toeristen Amsterdam. In plaats van ons, overigens geheel in overeenstemming met wat nu en vogue is, ons blind te staren op de mogelijkheden die nieuwe markten bieden (“China!”) kunnen we ons beter focussen op de vraag hoe we die buitenlanders vanuit Amsterdam naar Hoorn krijgen (temeer omdat die mensen van die nieuwe markten toch ook primair van Amsterdam naar Nederland komen…).
6. Aan het Raadsbesluit om te komen tot woningbouw op de plek van de oude schouwburg wordt vooralsnog geen invulling gegeven. Gewacht wordt op de Stadsvisie, het Bestemmingsplan Binnenstad en de planvorming met betrekking tot de realisatie van de Westerdijk Boulevard. Het gedeeltelijk terugdringen van de woonfunctie van de Westerdijk hoort hierbij. Een Plan van Aanpak voor de hele Boulevard moet er zo snel mogelijk komen, zodat dit kan worden ingepast in het Bestemmingsplan Binnenstad. De financiële consequenties moeten op zijn laatst zichtbaar zijn bij de behandeling van de Begroting 2006.
7. De voor promotie beschikbare budgetten voor de VVV en de Gouden Cirkel kunnen beter worden samengevoegd en aan een instelling worden toegekend, teneinde versnippering van middelen te voorkomen. De VVV is dan de meest voor de hand liggende partij.
8. Er moet gewerkt worden aan de verbinding Haven-Winkelrondje. Dit stelt eisen aan de bewegwijzering maar vraagt ook om de invoering van de aanduiding Museumkwartier, als verbindende schakel. In het nieuwe Bestemmingsplan Binnenstad moet ruimte komen om bijvoorbeeld in het Oude Postkantoor (of de Kunstuitleen als het tot een uitruil komt) daghoreca te vestigen.
9. Vooruitlopend op het nieuwe horecabeleid en vooruitlopend op het nieuwe Bestemmingsplan Binnenstad verdient het aanbeveling om nog deze zomer en komende winter te experimenteren met waterterrassen en winterterrassen (MOTIE)
10. In het seizoen moet er feitelijk ieder weekend iets te doen zijn op de Rode Steen, variërend van straattoneel tot Begoniatapijt met een zo groot mogelijke variëteit in zowel karakter als mate van groot- of kleinschaligheid. Afsluiting voor het gemotoriseerd verkeer in het weekend is daarbij noodzakelijk.
11. De Gemeente Hoorn is een van de grootste certificaathouders – en daarmee een van de grootste mede-eigenaren – van de Museumstoomtram. Ook is de Gemeente Hoorn de grootste subsidiegever. Met name die subsidierelatie moet afhankelijk worden van de bijdrage die de Museumstoomtram levert aan het toeristisch bezoek aan Hoorn en dat stelt dus eisen aan de productontwikkeling van de Museumstoomtram.
12. Hoorn moet keus nummer 1 worden voor de chartervaart. Er moet ruimte komen voor een vaste bootlijndienst en bij het faciliteren van de witte vloot krijgen schepen die een nacht blijven voorrang.
13. Er moet zo snel mogelijk een Plan van Aanpak komen voor de herinrichting van Houten Hoofd, Veermanskade en Achter op het Zand. Dit moet aansluiten op het plan voor de Westerdijk Boulevard. De financiële consequenties hiervan moeten eveneens op zijn laatst zichtbaar zijn bij de behandeling van de Begroting 2006.
14. Ook moet er een Stedenbouwkundig Plan van Aanpak komen voor de hoek Mallegomsteeg/Doelenkade. Amoveren van het bestaande hoekpand mag hier deel van uitmaken, maar het plan dient in ieder geval te voorzien in een nieuw haventoilettengebouw annex havenwinkel. Het verdwijnen van de coffeeshop aan de Doelenkade is daarbij eveneens uitgangspunt.
15. De meest ideale locatie om “het verhaal van Hoorn” te vertellen is de Statenpoort. Hiervoor moet een exploitatie en een presentatiemodel worden ontwikkeld en er zal vervangende huisvesting voor de huidige huurders moeten worden gevonden. De al eerder geplande promotiefilm van Hoorn zal hier worden vertoond. Ook de – meertalig gepresenteerde! – Maquette Hoorn Anno 1650 moet hierin een plek krijgen, evenals een wisselende expositie van de stadsarcheologische dienst en een expositie over nieuwe ontwikkeling van de afdeling Stadsontwikkeling.
16. De onduidelijkheid over het parkeertarief op koopzondagen is opgelost door overal betaald parkeren van te maken. Aangezien funshoppers onze grootste groep toeristen is, is het verstandiger op koopzondagen het parkeren in de hele binnenstad gratis te maken.
17. De invulling van de functie Toeristisch Coördinator is het best op zijn plek onder de vlag van het Binnenstadsmanagement. Deze coördinerende functie zal zich ook moeten bezighouden met het ontwikkelen van nieuwe en – vooral en met name! – het kwalitatief versterken van bestaande evenementen. Ook de woensdagmarkten hebben een kwaliteitsimpuls nodig om meer landelijke uitstraling te krijgen.
18. Hoorn 650 is een uitstekend aanknopingspunt voor de stadspromotie en dus is het zonde (of een doodzonde?) om die kans niet te benutten. Daar waar het structurele maatregelen en ingrepen betreft kan dat al vanaf 2006…