Inzet ISV-gelden voor de nieuwe wijkaanpak, Hoorn Kern Gezond, geluid en bodemsanering

ingevoerd op 4-2-2005

Hoorn zet het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) van bijna 2,5 miljoen euro in voor de nieuwe wijkaanpak, Hoorn Kern Gezond, geluid en bodemsanering. Bij ISV gaat het om een integrale en probleemgerichte aanpak van maatschappelijke problemen door stedelijke vernieuwing. De provincie kent de budgetten toe aan gemeenten.
De provincie heeft zelf ook voor het ISV een bedrag van bijna 30 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de hele provincie. Gemeenten kunnen voor maximaal twee projecten een beroep doen op dit extra budget. De gemeente Hoorn vraagt geld van de provincie voor de ontwikkeling van het stationsgebied en projecten op het gebied van wonen, zorg en welzijn.
Bezuinigingen
Het tweede tijdvak van het ISV (ISV-2) is net begonnen (periode 2005 tot en met 2009). De gemeente ontvangt in dit tijdvak aanmerkelijk minder budget dan bij ISV-1 (periode 2000-2004). Dit heeft te maken met bezuinigingen bij het Rijk en de aanpak van de aandachtswijken in de grote steden. Toch is de ambitie om te investeren in de stedelijke vernieuwing onverminderd hoog. Er liggen projecten op de plank waarvoor een ISV-bijdrage nodig is van bijna 7 miljoen euro. Vanwege de beperkte middelen moeten keuzes worden gemaakt.
Nieuwe wijkaanpak
Hoorn zet vooral in op de nieuwe wijkaanpak. Het plan is om aan de hand van een fysieke en sociale analyse per wijk samen met partnerorganisaties en bewoners maatregelen en activiteiten te formuleren op onder meer het wonen, de woonomgeving, openbaar groen, verkeerssituaties, verharding, speelplekken en andere werkzaamheden die de kwaliteit van de openbare ruimte versterken. In relatie tot de wijkaanpak wordt ook ISV-geld gestoken in twee andere projecten, namelijk het winkelcentrum de Huesmolen en het project centrumgebied/station Kersenboogerd. Het eerste plan is gericht op een kwaliteitsimpuls van het winkelcentrum, waaronder het verbeteren van de veiligheid. Bij het tweede project gaat het om aanvullende voorzieningen voor het Veiligheidsplan Kersenboogerd.
Hoorn Kern Gezond
In de afgelopen periode is met inzet van ISV-geld een aantal Hoorn Kern Gezond-projecten uitgevoerd. Deze aanpak, gericht op kwalitatieve verbetering van de binnenstad, zet zich ook in de ISV-2 periode door. Zo staan herinrichtingsplannen van de Grote- en Kleine Havensteeg en de Nieuwstraat op het programma.
Geluid en bodem
In Hoorn komen nog steeds woningen voor met een te hoge geluidsbelasting op de gevel door lawaai van het weg- en railverkeer. Het programma gaat uit van de aanpak van 85 van deze woningen.
Met name in de binnenstad en de oude dorpslinten komen plekken met bodemverontreinigingen voor. Het saneren van al deze gebieden op korte termijn is niet mogelijk. In het kader van de integrale aanpak is daarom zoveel mogelijk gekozen voor een samenloop met projecten die in deze ISV-periode tot uitvoering komen. Het gaat daarbij onder meer om diverse plekken in de binnenstad, het stationsgebied en Hoorn 80. In de periode van ISV-2 wordt ruim
5 miljoen euro geïnvesteerd in het uitvoeren van onderzoeken en het saneren van de bodem. Daar staat een ISV-bijdrage tegenover van ruim 400.000 euro.
Stationsgebied
Voor een integrale aanpak van het stationsgebied wordt een beroep gedaan op extra geld van de provincie. Het plan gaat uit van de bouw van woningen, winkels en kantoren en het verbeteren van de leefbaarheid en bereikbaarheid. Ook voor diverse projecten op het gebied van wonen, zorg en welzijn wordt een extra beroep op de provincie gedaan. Gelet op de demografische ontwikkeling moeten er meer woonvormen en voorzieningen voor ouderen komen. Daarbij gaat het onder andere om woonzorgcomplexen en wijksteunpunten.
Vaststelling
Het college heeft het concept van het ISV-2 programma goedgekeurd. Op 22 februari 2005 wordt het behandeld in de commissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving en op 8 maart 2005 aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden.