Geschiedenis van de Westfriese Omringdijk

ingevoerd op 7-2-2005

Sinds 1983 is de Westfriese Omringdijk een provinciaal monument. En terecht want het is een gedenkteken van wat mensen ooit hebben gedaan en doorgemaakt om de voeten droog te houden. Sinds het begin van de middeleeuwen heeft de bevolking van de toenmalige veen- en waddengebieden achter de duinen geprobeerd dit woeste land in cultuur te brengen. Deze pogingen zijn in veel gevallen met succes bekroond. Helaas is in later tijd (na 1000 NC) veel verkaveld, bewerkt en bewoond land weer door de zee overspoeld. Behalve daar waar men o.a. door de bouw van dijken in staat was het water te keren. Deze strijd van de Westfriezen tegen de waterwolf begon al ver vóór 1300, het jaartal dat wel genoemd wordt als het tijdstip waarop deze omringdijk zo ongeveer voltooid was en in een nog primitieve vorm aan zijn geschiedenis is begonnen.
Maks de mol nodigt u uit in zijn molshoop voor een boeiende dialezing door Ton Schotten op  24 februari ’05.
De kosten zijn € 5,- inclusief consumptie in de pauze.
Reserveerlijn 0229-266344
Bij deze activiteit is plaats voor 40 personen. Reserveren is dus gewenst.
De lezing start om 20.00 uur en eindigt  ca. 22.00 uur.
MAK Blokweer
Kloosterhout 1-2
1695 JC Blokker
informatie@mak-blokweer.nl
www.mak-blokweer.nl
openingstijden: wo t/m za 13.00 – 16.00
MAK Blokweer biedt jong en oud actieve en recreatieve mogelijkheden om kennis te maken met natuur, milieu en de historie van het landschap in West-Friesland.
MAK Blokweer wil met haar werkwijze en activiteiten een positieve bijdrage leveren aan de totstandkoming van een duurzame samenleving.