Wordt Hoorn ’Schoonste gemeente van Nederland’?

ingevoerd op 21-2-2005

Voor de meeste Nederlanders geldt dat een schone straat of buurt het woonplezier vergroot. Veel gemeenten treffen daarom de nodige maatregelen om zwerfafval tegen te gaan.  De Stichting Nederland Schoon organiseert dit jaar de wedstrijd ’Schoonste Gemeente van Nederland’. Gemeenten worden uitgedaagd om te laten zien hoe inwoners, ambtenaren, bestuurders en bedrijven kunnen samenwerken om de openbare ruimte schoon te maken en te houden. De gemeente Hoorn heeft de handschoen opgepakt en zich ingeschreven voor deze wedstrijd. Samen met 68 andere gemeenten. Inwoners kunnen hun eigen woonplaats beoordelen.

Inwoners stemmen

Vanaf maandag 21 februari tot maandag 21 maart kunnen inwoners van Hoorn hun stem uitbrengen door aan de hand van foto’s aan te geven hoe schoon hun buurt is. Deze foto’s zijn te vinden op de website www.schoonstegemeente.nl. Het is de bedoeling dat men aangeeft welke foto het meest overeenkomt met de situatie in de buurt als het gaat om zwerfafval. Mensen zonder toegang tot internet kunnen bij de voorlichtingsbalie in het stadhuis en bij bureau Stadstoezicht op de Roode Steen 14, een papieren stemformulier krijgen en opsturen naar het gratis antwoordnummer van Nederland Schoon.

Finale

De gemeenten met de hoogste score gaan door naar de volgende ronde. Dan beoordeelt Nederland Schoon de maatregelen die de gemeente heeft getroffen om zwerfafval tegen te gaan en de gemeente schoon te houden. Op basis hiervan bepaalt de jury welke 9 gemeenten doorgaan naar de finale.
Tijdens de finale gaat het er om, welke gemeente er het beste in slaagt om een vooraf aangewezen gebied van circa 1 km² gedurende zes weken schoon te houden. Aansluitend wordt een tv-serie gemaakt, waarbij per aflevering één van de gemeenten centraal staat. Tijdens de tiende aflevering (uitzending op 4 september) wordt bekend gemaakt welke gemeente heeft gewonnen en zich een jaar lang de ’Schoonste Gemeente van Nederland 2005’ mag noemen.

Reacties
Reactie: (A. sijm)
27-2-2005, 13:19
hahaha de schoonste gemeente, aan nagenoeg iedere ambtenaar kleeft het smeergeld aan de vingers! dus ze zullen die prijs wel "ritselen"gewoon even een instantie omkopen.
gajes die hele gemeente!
hoorn, gemeente doofpot zet dat maar op de borden langs de snelweg.

Reactie: (Daniël)
26-2-2005, 16:27
Laten we om te beginnen eens een grote schoonmaak houden in het gemeentehuis,iedere ambtenaar die niet aan de 38 uur per week komt moet opkrassen,vervolgens delen we aan iedere bijstandstrekker een bezem en een vuilniszak uit opdat zij zich ook eens iets nuttig gaan doen voor het geld dat zij iedere maand van de gemeenschap krijgen,dan zouden we misschien in aanmerking komen voor dit predikaat,eerder niet!

Reactie: (m.schurink)
23-2-2005, 17:04
Dit lijkt me even weinig kanbsrijk als een nominatie nominatie voor de verkiezing van de minst bouwfraudegevoelige gemeente van het ganse land.

Reactie: (L. Spitteler)
22-2-2005, 19:41
Zouden er dan nu wel afvalbakken en blikvangers geplaatst worden langs de Weel en in de omgeving van McDonalds? Dat zou mooi zijn!