Pluk van de Petteflet bij het Filmhuis

ingevoerd op 23-2-2005

Filmhuis Hoorn draait op donderdag, vrijdag en maandag 7 maart de Russische film Father and son van Aleksander Sokoerov, waarin de relatie tussen een vader en zijn zoon centraal staat. Zaterdag, zondag en woensdagavond is de Italiaanse film Dopo Mezzanotte te zien van regisseur Davide Ferrario over twee geliefden in Turijn. Voor de kinderen vertoont het filmhuis op zondagmiddag Pluk van de Petteflet naar het succesvolle gelijknamige boek van Annie MG Schmidt.
Father and son, Aleksander Sokoerov, 2003     
In een Russische stad delen vader en zoon al jarenlang een appartement. De moeder stierf lang geleden. De liefde tussen de vader, ex-militair, en de zoon Aleksei, leerling aan een militaire academie, is diep, intens en zeer fysiek. De dagen zijn gevuld met schijnbaar alledaagse dingen. Al kunnen vader en zoon niet zonder elkaar, ze weten dat ze elkaar los moeten laten. Father and son is het tweede deel van een drieluik van de Russische regisseur. In 1996 verscheen Mother and Son, volgend jaar wordt de familietrilogie afgerond met Two Brothers and a Sister.
Dopo Mezzanotte, Davide Ferrario 2004      
Dopo Mezzanotte is een sprookje over toeval en liefde, film en werkelijkheid. Het in 2000 gerestaureerde filmmuseum in Turijn Mole Antonelliana en het grimmige nachtleven vormen het decor, Martino en Amanda zijn de geliefden. Martino is operateur en bewaker in het museum. Hij brengt de nachten door met het bekijken van zwart-witbeelden van oude zwijgende films. Amanda werkt in een fastfoodrestaurant waar zij droomt van een beter leven en ruzie krijgt met haar chef.  In het filmmuseum ontdekt Amanda een nieuwe wereld van dromen en poëzie. 
Pluk van de Petteflet, Ben Sombogaart, 2004
Pluk van de Petteflet is gebaseerd op het succesvolle boek van Annie M.G. Schmidt met tekeningen van Fiep Westendorp. 
De achtjarige Pluk is op zoek naar een nieuwe plek om te wonen, en komt met zijn rode kraanwagentje terecht bij de Petteflet.  Pluk gaat in de Petteflet wonen en al snel maakt hij kennis met de flatbewoners en de dieren uit de Torteltuin. Op een ochtend schrikt Pluk op van een oorverdovend lawaai: er wordt een bouwkeet in de Torteltuin getakeld. Pluk gaat op onderzoek uit en ontdekt dat de gemeente de tuin wil vernietigen. Maar dat gaat zomaar niet: de radeloze dieren van de Torteltuin vragen onze held Pluk om hulp. Gaat het Pluk lukken om de Torteltuin te behouden? Ook te zien op 13, 20 en 27 maart.
 
Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree: € 6.50, CJP pas, 65+ en donateurs €  5,00. Kindervoorstellingen: kinderen €  3.50, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen: € 4.50 Reserveren via www.filmhuishoorn.nl of telefonisch op weekdagen, behalve dinsdag tussen 10.00 uur en 12.00 uur 0229-210048.