Museum hangt de schone was binnen

Expositie “De was buiten, over tradities in Nederland”

HOORN - Het Museum van de Twintigste Eeuw heeft de was niet buiten, maar binnen opgehangen. Een extra expositie over Nederlandse tradities is in de vorm van bedrukt wasgoed aan waslijnen in een museumzaal opgehangen. Vanwege het Jaar van de Tradities toont het museum welke typisch Hollandse tradities er zo al zijn of waren. Voor de tentoonstelling is een opmerkelijke vorm gekozen. De tradities worden letterlijk opgehangen. Alle informatie is uitgeprint op witte kledingstukken, die met een knijper aan de waslijn zijn opgehangen bij de museumpresentatie met wastobbes, wasstampers en mangels over wassen in de afgelopen honderd jaar.
 
Met de wasgoedtentoonstelling willen het Museum van de Twintigste Eeuw en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur laten zien dat tradities veranderen en nieuwe betekenissen krijgen. Met tradities is het net als met kleding. Als kleren niet meer gedragen worden, belanden ze in de kast of worden vermaakt. Soms wordt kleding ook ineens weer tevoorschijn gehaald, als de mode weer terugvalt op oude patronen.

Beschuit met muisjes, snert, drop, haring
Zo is het ook met tradities. Tradities veranderen ook door de tijd heen. Sinterklaas is van een heilige een boeman geworden die kinderen strafte. Tegenwoordig is hij een suikeroom die cadeautjes geeft. De anijszaadjes op de beschuit met muisjes zijn van een gerecht voor de kraamvrouw om de moedermelk op te wekken in een snoeperij voor de kraamvisite veranderd. Bekende Hollandse tradities die ook aan bod komen zijn onder meer: snert en stamppotten eten, Abraham zien, Moederdag, Koninginnedag, drie maal kussen en Luilak vieren.

Alice in Wonderland
De Traditie-expositie is t/m 31 oktober 2009 te zien. Op dit moment kunt u ook de grote tentoonstelling “Alice in Wonderland” bekijken die nog t/m 1 november 2009 te zien is. Deze expositie is leuk voor jong en oud. Meer informatie op