Inspraakprocedure nieuw concept bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder

ingevoerd op 11-3-2005

Er is een nieuw concept van het bestemmingsplan Bangert en Oosterpolder. Het plan ligt van 17 maart tot en met 13 april 2005 ter inzage. Op dinsdag 15 maart vindt een inloop- en informatiebijeenkomst plaats. In het nieuwe plan is rekening gehouden met de uitspraak van de Raad van State. Die vernietigde in augustus 2004 het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten van een eerder bestemmingsplan. De opzet van het nieuwe plan is in grote lijnen gelijk aan het oorspronkelijke plan. Het voorziet in de bouw van maximaal 3.400 woningen, een centraal gelegen voorzieningencentrum en een centrale verkeersweg die het gebied verbindt met de Westfrisiaweg in het noorden en de (verlengde) IJsselweg in het zuiden. De gemeente hoopt dit najaar op basis van het conceptbestemmingsplan weer nieuwe bouwvergunningen te kunnen afgeven voor enkele honderden woningen en voorzieningen. Op dit moment zijn 273 woningen in aanbouw.

Het gebied Bangert en Oosterpolder wordt begrensd door de Westfrisiaweg N302 aan de noordzijde, de grens met de gemeente Drechterland aan de oostzijde, de spoorlijn aan de zuidzijde en de bestaande woonwijken van Blokker en Zwaag aan de westzijde.
Op 29 oktober 2002 heeft de gemeenteraad een eerder bestemmingsplan voor dit gebied vastgesteld. De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 25 augustus 2004 het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland voor dat bestemmingsplan vernietigd. Dat is de reden dat het bestemmingsplan opnieuw is opgesteld en in procedure wordt gebracht. In dit nieuwe bestemmingsplan is rekening gehouden met de uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak, met nieuwe wetgeving en met actuele ontwikkelingen en inzichten. Er is een waterdocument opgesteld en tevens zijn de verkeersonderzoeken in afzonderlijke rapportages gebundeld. Deelrapportages zijn de update van het verkeersmodel, het akoestisch onderzoek en het onderzoek luchtkwaliteit. Tevens is onderzoek gedaan naar externe veiligheid. Vanwege de nieuwe onderzoeken is eveneens een actualisatie van de milieueffectrapportage uitgevoerd.
Maximaal 3.400 woningen
In grote lijnen blijft het concept bestemmingsplan gelijk aan het oorspronkelijke plan, dat in vijf fasen wordt gerealiseerd. Het voorziet in een nieuwe woonwijk met in totaal  maximaal 3.400 woningen met een bijbehorend centraal gelegen voorzieningencentrum. Dan gaat het onder andere om winkels, scholen, sportvoorzieningen, gezondheidszorg en een wijkcentrum. Van de woningen wordt 30 procent gebouwd in de goedkope categorie, 30 procent in de middeldure categorie en 40 procent als dure woning. Van de te bouwen woningen in de goedkope categorie wordt eenderde huurwoning. De verkeersweg in het midden van het gebied, die de Westfrisiaweg in noord-zuidrichting met de (verlengde) IJsselweg verbindt, blijft ongewijzigd. In het plan komen zowel definitieve bestemmingen voor als zogeheten nader uit te werken bestemmingen. Op grond van definitieve bestemmingen kunnen direct bouwvergunningen worden verleend. Voor nader uit te werken bestemmingen moet te zijner tijd nog een procedure worden gevoerd. Zo worden de in het gebied gelegen dorpslinten later nader uitgewerkt. Onder meer enkele groen-, water-, verkeers- en bedrijfsbestemmingen zijn definitief bestemd.
In tegenstelling tot het eerdere plan worden de fasen 3, 4 en 5 en enkele restgebieden nader uitgewerkt. Enkele percelen zijn, overeenkomstig artikel 13 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, aangewezen als gronden waarvan de verwerkelijking van het plan in de naaste toekomst nodig wordt geacht. Op grond daarvan is eventueel een versnelde onteigening mogelijk.
Inspraak
Gedurende de periode van terinzageligging kan iedereen zijn mening geven over het conceptbestemmingsplan en de bijbehorende hierna genoemde stukken. Dat kan mondeling in het stadhuis, per e-mail of (bij voorkeur) schriftelijk aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 603, 1620 AR te Hoorn. Het e-mailadres is gemeente@hoorn.nl.
Voorafgaande aan de terinzageligging vindt op dinsdag 15 maart 2005 een inloop- en informatiebijeenkomst plaats in De Witte Valk, Dorpsstraat 175 te Zwaag. De inloopbijeenkomst is van 15.00 tot 17.00 uur. Belangstellenden kunnen vrij inlopen. Tijdens de inloop zijn het concept-bestemmingsplan en de bijbehorende stukken in te zien en beantwoorden deskundigen vragen. ’s Avonds om 20.00 uur start een informatiebijeenkomst met onder andere presentaties van het bestemmingsplan en de verkeersrapportages voor Bangert en Oosterpolder. Tevens is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.
Verdere procedure
Van de inspraak en het overleg met Rijk en provincie wordt een eindverslag opgesteld. Het eindverslag wordt verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan Bangert en Oosterpolder. Dat komt opnieuw ter inzage te liggen en kunnen er zienswijzen worden ingediend. Het college streeft ernaar dat de gemeenteraad het definitieve bestemmingsplan in december vaststelt. Vervolgens gaat het vastgestelde bestemmingsplan ter goedkeuring naar de provincie.
Vooruitlopend op de verwerking van het eindverslag van de inspraak en het overleg over het conceptbestemmingsplan, streeft de gemeente ernaar na de zomer via vrijstellingsprocedures te beginnen met de bouw van enkele honderden woningen en zo mogelijk met het voorzieningencentrum. Op dit moment zijn al 273 woningen in aanbouw. De eerste daarvan worden dit najaar opgeleverd.